Historisk arkiv

Eritrea og Norge fortsetter samarbeidet om fredsprosessen i Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Raymond Johansen møtte tirsdag 23. januar Eriteras president Isaias Afeworki i havnebyen Masawa, øst i landet. Temaene for samtalen var Somalia, Sudan og grensestriden mellom Etiopia og Eritrea.

Utenriksdepartementet

Dato: 24.01.07

Eritrea og Norge fortsetter samarbeidet om fredsprosessen i Sudan

Statssekretær Raymond Johansen møtte tirsdag 23. januar Eritreas president Isaias Afeworki i havnebyen Massawa, øst i landet. Temaene for samtalen var Somalia, Sudan og grensestriden mellom Etiopia og Eritrea. Dette er andre gang på tre måneder at Johansen og Isaias møtes. Den særegne kontakten mellom Norge og Eritrea går tilbake til Eritreas uavhengighetskamp.

- Norge arbeider aktivt sammen med andre internasjonale partnere for å få til en fredelig løsning på konfliktene på Afrikas horn. Det er viktig å holde nær kontakt med Isaias som er part i grensekonflikten mellom Etiopia og Eritrea og en viktig aktør i regionen, både når gjelder Somalia og Sudan, sier statssekretær Johansen.

En løsning av grensekonflikten er en forutsetning for stabilisering i hele regionen. Den internasjonale grensekommisjonen avga i 2002 sin kjennelse. Partene har ikke kommet til enighet om gjennomføringen. Norge arbeider for fornyet dialog som kan normalisere forholdet mellom de to land og bringe grensen i overenstemmelse med grensekommisjonens beslutning.

Norge er aktivt engasjert i den internasjonale kontaktgruppen for Somalia sammen med bl.a. USA, Sverige og Kenya. Helt siden Etiopia intervernerte i Somalia rett før jul, og bisto overgangsregjeringen til å drive de islamske domstolene ut av Mogadsihu, har Norge sammen med kontakgruppen forsøkt å bidra til en fornyet forsoning mellom de ulike somaliske partene i konflikten og forhindre en ny eskalering av konflikten.

- Eritreas vurdering er at de væpnede gruppene som var knyttet til de islamske domstolene fortsatt utgjør en maktfaktor i landet. Hvis dette er riktig kan forsoningsprosessen bli enda vanskeligere en antatt. Dette vil vi diskutere videre med andre afrikanske land på toppmøtet i Den afrikanske union senere i uka, sier Johansen.

Norge og Eritrea ble også enige om å fortsette samarbeid om fredsprosessen i Sudan. Eritrea forhandlet frem en fredsavtale for Øst-Sudan i fjor med støtte fra Norge. De ble deretter bedt av både regjeringen i Sudan og opprørsgruppene i Darfur om å mekle mellom dem for å få til en bedre avtale for Darfur, basert på den avalen som Den afrikanske union fremforhandlet i mai 2006.

- Vi ønsker å få samlet disse initiativene til ett initiativ, noe vi drøfter med alle involverte. Eritrea har et godt forhold til mange av opprørsgruppene, og vil derfor ha et særlig ansvar for å få denne prosessen i havn. Det er samtidig viktig at opprørsgruppene hjelpes til å samarbeide bedre under forhandlingene. Dette har vært viktige tema under våre samtaler med Isaias, sier Johansen

Statssekretær Raymond Johansen representerer Norge på toppmøtet i AU 25. og 26. januar i Addis Abeba i Etiopia.

Les mer om Eritrea på UDs landsider