Historisk arkiv

Fredssamtaler i Colombia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Torsdag 12. april er statssekretær Raymond Johansen i Colombia hvor han bl.a. møter. utenriksminister Fernando Araújo, visepresident Francisco Santos og tidligere ELN-medlem Leon Valencia.

I dag er statssekretær Raymond Johansen i Colombia hvor han bl.a. møter. utenriksminister Fernando Araújo, visepresident Francisco Santos og tidligere ELN-medlem Leon Valencia. Norge har et mangeårig freds- og humanitært engasjement i landet, likevel er det flere år siden det var besøk på politisk nivå.

Formålet med besøket er å opprettholde den politiske kontakten og styrke mulighetene til å bidra i fredsprosessen. Statssekretæren skal også følge opp de humanitære tiltakene Norge støtter.

Colombia er et land preget av store interne konflikter. Det er det landet med nest flest internt fordrevene. Om lag 3 millioner mennesker er drevet fra sine hjem. Gjennom ulike prosjekter bidrar Utenriksdepartementet (UD) med over 40 millioner til bistand og fredsprosessen i år.

Fredag skal statssekretæren til bydelen Soacha. Opprinnelig en forstad til Botoga som har vokst sammen med byen mye på grunn av at det er et sted der internt fordrevene slår seg ned. Bydelen er preget av dårlig infrastruktur, dårlige offentlige tjenester, mye vold og tilstedeværelse av rivaliserende illegale grupper. Flyktningehjelpen viser statssekretæren og hans delegasjon de prosjektene UD støtter i Soacha.

Statssekretær Johansen kommer fra samtaler med myndighetene på Cuba og skal videre til samtaler med president Rafael Correa og flere ministere i Ecuador etter besøket i Colombia.