Historisk arkiv

Giverlandsmøte for palestinerne i New York

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I forbindelse med åpningen av FNs generalforsamling leder utenriksminister Jonas Gahr Støre et møte i Giverlandskomiteen for Det palestinske området, den såkalte Ad Hoc Liaison Committee (AHLC).

I forbindelse med åpningen av FNs generalforsamling leder utenriksminister Jonas Gahr Støre i dag et møte i Giverlandskomiteen for Det palestinske området, den såkalte Ad Hoc Liaison Committee (AHLC).  

Formålet med møtet er å bidra til en normalisering av bistanden fra det internasjonale samfunnet til de palestinske myndighetene. Møtet finner sted dagen etter Kvartettens (FN, EU, Russland, USA) møte om den politiske situasjonen, der også Norge deltok, og vil bidra til å støtte opp under den politiske prosessen som nå pågår mellom partene.   

FNs generalsekretær Ban Ki Moon er vert for møtet, som holdes i FN-bygningen i New York. Foruten palestinernes statsminister Salam Fayyad og Israels utenriksminister Tzipi Livni, deltar USAs utenriksminister Condoleezza Rice, Russlands utenriksminister Sergei Lavrov, EUs høyrepresentant Solana, EU-formannskapet og EU-kommisjonen, Kvartettens spesialutsending Tony Blair, Verdensbankens president Robert Zoellick og en rekke utenriksministre fra Midtøsten, blant annet Egypt og Jordan. 

AHLC-møtet vil være det første av tre internasjonale møter om Israel-Palestina konflikten i høst. USA har invitert til en Midtøstenkonferanse i november, deretter planlegges et givermøte i desember.  

- Det er gledelig at det nå på ny har vært mulig å få i stand et givermøte for palestinerne. Formålet er ikke å ta opp den politiske prosessen direkte, men vårt håp er at møtet kan bidra til at mange viktige land gir sin politiske støtte til fredsprosessen, noe som også understrekes i Kvartettens uttalelse fra gårsdagens møte, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.  

- Det er helt avgjørende å få normalisert den internasjonale bistanden til Den palestinske selvstyremyndigheten. De siste to årene har bistanden til palestinerne vært ren nødhjelp. En politisk prosess mot en endelig fredsavtale vil ikke være mulig uten at den palestinske økonomien igjen begynner å fungere, sier utenriksministeren.  

Norge har hatt formannskapet i AHLC siden giverlandskomiteen ble opprettet etter Oslo-avtalen i 1994. Forrige møte i giverlandskomiteen ble avholdt i desember 2005 i Oslo.