Historisk arkiv

Global styrking av kvinners deltakelse i næringslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Erik Solheim deltar 22.-23. februar på en internasjonal konferanse i Berlin som skal se på muligheter og tiltak for at kvinner får ta større del i næringslivet verden over.

Utviklingsminister Erik Solheim deltar 22.-23. februar på en internasjonal konferanse i Berlin som skal se på muligheter og tiltak for at kvinner får ta større del i næringslivet verden over.

Kvinner lever lengre og bedre liv i verden i dag enn deres mødre og bestemødre gjorde. Siden 1970 har gjennomsnittlig forventet levealder økt med 20 år i utviklingsland, og det globale gapet mellom gutter og jenter som går på barneskolen har blitt drastisk redusert. Men til tross for de store fremskrittene får kvinner og jenter fortsatt ta for lite del i den økonomiske fremgangen.
 
Konferansen "Women's Economic Empowerment" har kommet i stand etter samarbeid mellom tyske, danske og norske myndigheter, og Verdensbanken. Det norske utenriksdepartementet (UD) og utviklingsminister Erik Solheim har i lengre tid vært pådrivere for at verdenssamfunnet skal sette sterkere søkelys på likestilling og kvinners rettigheter. Spesielt har dette initiativet vært rettet mot Verdensbanken, som UD mener kan bidra sterkt til å styrke kvinners tilgang og deltagelse innenfor arbeidslivet og på det økonomiske området forøvrig.
 
I høst offentliggjorde Verdensbankens president Paul Wolfowitz i Oslo en handlingsplan nettopp innenfor dette området med tittelen "Gender Equality as Smart Economics". Det er i forlengelse av denne handlingsplanen at den tyske utviklingsministeren Heidimarie Wiezrek-Zeul har tatt initiativ til å arrangere konferansen "Women's Economic Empowerment" i Berlin 22.-23. februar. Et mål med konferansen vil være å åpne for en dialog mellom representanter fra næringslivet og fra finanssektoren for å se på hvordan tiltakene som er beskrevet i handlingsplanen kan bli satt ut i praksis.
 
Den tyske forbundskansleren Angela Merkel åpner konferansen torsdag. Utviklingsminister Erik Solheim er glad for at Verdensbankens handlingsplan nå blir forsøkt satt ut i livet og roser samtidig det tyske initiativet for konferansen.
 - Det er svært positivt at den tyske utviklingsministeren har tatt initiativ til å følge opp handlingsplanen. At Tyskland nå innehar dobbelt formannskap, i EU og G8, kan også bidra til at spørsmål om kvinners deltakelse i økonomien blir satt på dagsorden også i disse fora, sier Solheim.
 
På sitt besøk i Berlin vil Solheim også ha samtaler med den tyske utviklingsministeren Wiezrek-Zeul og klimapolitisk talskvinne i partiet De grønne, Bärbel Höhn.

Les mer om konferansen