Historisk arkiv

Globalt initiativ for helse og utenrikspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

20. mars samlet utenriksminister Jonas Gahr Støre representanter fra alle kontinenter for å vurdere hvordan det internasjonale samfunn best kan møte globale helseutfordringer.

20. mars 2007 samlet utenriksminister Jonas Gahr Støre representanter fra alle kontinenter for å  vurdere hvordan  det internasjonale samfunn best kan  møte globale helseutfordringer. Handlingsplanen for arbeidet videre med det globale initiativet for helse og utenrikspolitikk ble lansert.

Utenriksminister Støre Utenriksminister Zuma, Sør-Afrika

Initiativet om helse og utenrikspolitikk ble tatt av utenriksminister Støre sammen med  Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy i  Arendal i fjor sommer, og lansert i New York i september i 2006 av de to sammen med kolleger fra Brasil, Indonesia, Senegal, Sør-Afrika og Thailand. Nå er de syv landene samlet i Oslo for å oppsummere arbeidet til en ekspertgruppe og trekke opp perspektiver for hvordan initiativet kan føres videre.

Helsespørsmål  utfordringer på en rekke ulike områder som utenriksministre må ta på alvor og engasjere seg i. Det er behov for styrket kapasitet og beredskap i forhold til epidemier. Helse  er en avgjørende dimensjon i arbeidet for økonomisk og sosial utvikling . Helse bør  også vies større oppmerksomhet i internasjonal handels politikk og helsetiltak bør  en sentral plass i arbeidet med kriser og konflikter, gjenoppbygging og fredsbygging.