Historisk arkiv

Kritisk blikk på Norges rolle i Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Det internasjonale samfunn må stå sammen om å legge et massivt press på Sudan for å få på plass en FN-styrke i Darfur, sa utviklingsminister Erik Solheim da han i dag åpnet seminaret ”Erfaringer fra norsk engasjement i Sudan: Hvordan gjøre godt bedre for framtiden?”

Solheim besøkte flyktningeleiren Otach i Darfur,november 2006

Norad-seminaret samlet forskere, hjelpearbeidere, statsansatte, næringslivsaktører og andre til diskusjon om hva som bør være veien videre for det norske engasjementet i Sudan.

Konflikten i Darfur kan få konsekvenser for utviklingen i hele Sudan, og utviklingsministeren ser svært alvorlig på at situasjonen i provinsen blir stadig verre.
 
– Volden har spredt seg til flere områder, det er flere drepte, og hjelpearbeidet er blitt vanskeligere. Vi er på randen av et sammenbrudd for hjelpearbeidet. Å få på plass en FN-/AU-hybridstyrke i Darfur er helt avgjørende, sa utviklingsminister Erik Solheim.

Solheim understreket at det internasjonale samfunn, inkludert land som Kina og Russland, må stå sammen om å legge press på Sudans myndigheter.  

– Jeg tror ikke på militære virkemidler for å tvinge president Omar al Bashir til å godta en FN-styrke. Det kan få motsatt effekt av hva man ønsker. I fjor ble 3500 mennesker drept i Darfur. Antallet kan bli langt større dersom hjelpeorganisasjonene og FN blir drevet ut. Vi må gjøre alt vi kan for å unngå å bidra til kollaps i Darfur, sa Solheim.

Solheim la til at det også må legges press på geriljabevegelsen i Darfur om å komme til forhandlingsbordet, slik at det kan forhandles fram et tillegg til den eksisterende fredsavtalen for Darfur som gjør avtalen akseptabel for alle parter.

Konflikten i Darfur truer fredsprosessen mellom Nord-Sudan og Sør-Sudan. Norge bidro til at fredsavtalen Sudan Comprehensive Peace Agreement (CPA) ble inngått i januar 2005 mellom den daværende regjeringen i hovedstaden Khartoum og opprørsbevegelsen SPLM (Sudan People Liberation Movement) i Sør-Sudan. Norges engasjement i Sudan har lange røtter, og Sudan var i 2006 det landet som mottok mest bistand fra Norge.

– Mesteparten av pengene giverne lovet Sudan etter at fredsavtalen ble inngått, er levert. Problemet er at den politiske løsningen på konflikten fortsatt mangler. Mye av energien og farten har gått ut av CPA på grunn av tidligere SPLM-leder Jon Garangs død, uavklarte grensespørsmål og manglende vilje både i Khartoum og SPLM om å bevege seg mot sudanesisk enhet. Enheten må gis en sjanse, sa Solheim.

Norges rolle i Sudan vil ifølge Solheim fremover måtte konsentreres om oljebistand og støtte til kapasitetsbygging i SPLM.

– 99,9 prosent av inntektene i Sudan kommer fra oljen. Kontroll med og åpenhet rundt pengestrømmene fra oljen er avgjørende for utviklingen i Sudan, sa Solheim.

Solheim understreket også at utviklingen i Sør-Sudan avhenger av hva SPLM får til.

– Hvis SPLM ikke fungerer, vil ingenting fungere i Sør-Sudan. Kun SPLM kan sikre et fungerende statsapparat i sør. Norge vil derfor fortsette å bidra til kapasitetsbygging i SPLM, sa Solheim.

Les mer om Norad-seminaret på www.norad.no