Historisk arkiv

Kultur – en viktig dimensjon i norsk utenrikspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kultur - humanisme - politikk - Grieg-markeringen 2007

15. juni ville Edvard Grieg fylt 164 år. I anledning dagen arrangeres seminaret Kultur - Humanisme - Politikk med utenriksminister Jonas Gahr Støre og kulturminister Trond Giske blant bidragsyterne.

15. juni er Edvard Griegs fødselsdag. Denne dagen arrangerer Musikkinformasjonssenteret i samarbeid med Grieg07 AS, seminaret Kultur – Humanisme – Politikk H.K.H. Kronprins Haakon Magnus åpner seminaret. Utenriksminister Støre og kulturminister Giske deler tanker om norsk kulturpolitikk og kulturens rolle i utenrikspolitikken.  

”Selvfølgelig er det først og fremst Videnskap og Kunst som idealt repræsenterer det Edvard Grieg.ene Folk lige ovenfor det andet.” Dette uttalte Edvard Grieg bl.a. i sitt svar på en serie prinsipielle spørsmål med relevans til Dreyfus-saken i 1899. 

Dreyfus-saken gjorde Grieg internasjonalt kjent som en samfunnsengasjert kunstner. Grieg var opptatt av at kunstnerne og kunsten måtte gis en arena i samfunnsdebatten og brukes som en bevisst, synlig og selvstendig kraft og som et unikt redskap i utvikling av dialog mellom folk og land. Om kunstens oppgave skrev han at den skulle være så forståelig for nasjonene at den som fredens budbærer bevirket at en krig måtte føles umulig. Først da er vi blitt mennesker, mente han.

Edvard Grieg - hans fødselsdag har gitt opphavet til seminaret om norsk kulturpolitikk og kulturens rolle i utenrikspolitikken.