Historisk arkiv

Kunst i skuddlinjen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kunstakademiet i Palestina (IAAP) har nå tatt opp 13 studenter til en bachelor-utdannelse i kunst med studiestart 10. september. – En vill idé har nå blitt virkelighet, sier initiativtaker og prosjektleder Henrik Placht ved Fakultetet for visuell kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo, IAAPs samarbeidspartner. Utenriksdepartementet støtter prosjektet.

Foto: IAAP

Kunstakademiet i Palestina (IAAP) har nå tatt opp 13 studenter til en bachelor-utdannelse i kunst med studiestart 10. september. – En vill idé har nå blitt virkelighet, sier initiativtaker og prosjektleder Henrik Placht ved Fakultetet for visuell kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo, IAAPs samarbeidspartner. Utenriksdepartementet støtter prosjektet med 9 millioner kroner, fordelt på tre år.

- Vi ønsker at samtidskunstutdannelsen ved International Academy of Art Palestine (IAAP) skal holde høy kvalitet, sier Henrik Placht. Nå som Kunstakademiet er fullt operativt og semesterstart er rett rundt hjørnet, er optimismen omkring prosjektet stor. - Den lokale fagstaben i Ramallah har utarbeidet fagplanen, og i denne prosessen har vi knyttet oss til andre arabisk fagkyndige, samt eksterne rådgivere fra ledende europeiske kunstinstitusjoner. De norske billedkunstnerne Olav Christoffer Jensen og Lars Ramberg er blant foreleserne, og vi har invitert lærekrefter fra Harvard University, Lund Universitet og Goldsmith University til å forelese ved IAAP. - Vi har lagt lista høyt, og vi ønsker å holde en åpen profil og være et levende hus, sier Placht. Åpningen av akademiet har vært omtalt både i lokal og internasjonal presse, som LA Times, Harold Tribune, Al Jazeera, BBC, CNN, Le Monde, NRK, Aftenposten og Dagbladet.

Risikabelt prosjekt

Henrik Placht. Foto: Marianne Neraal - Utenriksdepartementet har vært med å virkeliggjøre Kunstakademiet i Palestina, sier Placht, som i 2002 tok initiativ til å opprette et slikt akademi. - Jeg ringte UD og fikk kontakt med Midtøsten-seksjonen, som gav meg mange gode råd om hvordan jeg kunne gå frem. Jeg opprettet en referansegruppe og innledet et samarbeid med Kunsthøgskolen i Oslo for å få godkjent finansiering av UD. Frem til nå har Kunstakademiet laget workshops for kunstnere og arrangert utstillinger, og allerede har prosjektet båret mange frukter: kunstverk, utstillinger, internasjonal pressedekning, seminarer og internettprosjekter, sier Placht.

Randi Bendiksen i seksjon for globalt kultursamarbeid og samfunnskontakt i UD forteller at det lå spesielle vurderinger til grunn ved oppstarten av IAAP. Hamas hadde nettopp vunnet valget i januar 2006, og Norge hadde frosset bistandsmidlene til den palestinske stat. Det var nødvendig å finne administrative ordninger for å utvikle IAAP og samtidig sikre at norsk politikk ble overholdt. - Hvorvidt prosjektet var for risikabelt, var også oppe til vurdering, og vi arbeidet med å sammenligne risikoen med andre norske bistandsprosjekter, sier Bendiksen.

Kontroversielle kvinner

Studentene som er tatt opp til BA-utdannelsen, utgjør en bredt sammensatt gruppe når det gjelder alder og kjønn. Placht forteller at flere av kunststudentene ved IAAP har vunnet priser og stipender, bl.a. fra Ford Foundation, og har kommet inn på kunstakademier i Paris, Storbritannia og Tyskland. Noen av kunstnerne har også etablert seg lokalt. - To av våre studenter fra Ramallah har kommet inn på Kunsthøgskolen i Oslo som kvotestudenter. Vi har en 18-årig kvinnelig student som mottok 60,000 kroner av Fritt Ord, og som gjennom kunsten har utforsket sin identitet – hvem hun er, hvor hun kommer fra. Hun viser kraftige uttrykk, sier Placht, og forteller at hun har laget en fotoserie hvor hun på studenthybelen i Oslo ammer på moren sin, som hun fikk fløyet inn fra Palestina. En annen kvinnelig kunstner fra Jerusalem fra en streng, konservativ bakgrunn, klarte å infiltrere seg i et mannlig, arabisk miljø uten å bli avslørt. For å få det til, hadde hun kledd seg opp som en stereotypisk arabisk mann, med skjegg og tradisjonelle klær. Dette har hun dokumentert med foto og video, og hun tar det virkelig på kornet, smiler Placht. – Vi ser at kvinnene er sterke i kunstdiskursen, og det er gjerne de som tar opp de store, kontroversielle temaene som seksualitet, identitet, klasseskiller og kjønnsroller.

Karikaturstriden – ble angrepet, men forsvarte ytringsfriheten

 IAAP opplevde negative reaksjoner da det stormet rundt Muhammedkarikaturene. – Lokalet vårt ble angrepet og forsøkt påtent, og det var skummelt. Kunstakademiet gikk ut og forsvarte Norges offisielle standpunkt. Det førte til at det roet seg i de kulturelle kretsene, sier Placht. Stortingspolitiker Ågot Valle i SV, mener at det kanskje ikke var noen tilfeldighet at nettopp kunstnerne ved Kunstakademiet i Palestina stod opp for ytringsfriheten etter tumultene med Muhammed-tegningene. - Kunst og kultur har alltid utviklet seg i møte med det ukjente, med det som utfordrer vår identitet. Derfor er kulturpolitikk en viktig del av utenrikspolitikken, og kunst og kultur er en kjerne i et hvert lands nasjonsbygging, i følge Valle. - Jeg synes det er viktig å formidle betydningen av å ivareta den regionale kulturelle identiteten, sier Placht. Vi forteller studentene ved Kunstakademiet om viktigheten av å ivareta en kollektiv identitet og å videreutvikle den. Bildet mange har av Palestina, innbefatter PLO, selvmordsbombere og ekstremister. Mange palestinere har kanskje ikke tenkt så mye på hvor viktig billedkunst kan være for profilering og omdømme av en nasjon, sier Placht.

Skapt en bro

- Verden kobles sammen via intellektuelle kretser, og billedkunst er ett språk innenfor et stort fagfelt. Kunstakademiet har skapt en bro inn til Ramallah, og vi har fått svært mange positive tilbakemeldinger på prosjektet, også fra Israelske intellektuelle. I mai foreleste Placht på Columbia University i New York, hvor tilhørerne inkluderte ambassadører, diplomater og FN-representanter. Enken til den palestinsk-amerikanske litteraturhistorikeren og forfatteren Edward Said, som markerte seg i USA som talerør for palestinerne, var også til stede. - Slike foredrag er viktige for å sette fokus på denne typen prosjekter, og jeg benytter gjerne anledningen til å dele erfaringer og oppfordre til å tenke annerledes. Placht har også blitt innleid som ekspertrådgiver i European Cultural Foundation, en interesseorganisasjon som gir tilskudd til prosjekter som bidrar til et mer åpent og demokratisk Europa. – Min bakgrunn og erfaring med etableringen av IAAP, var årsaken til at til at jeg ble invitert til å gi råd om mulighetene for å gå inn i denne typen prosjekter, sier Placht.

- Vi håper at våre nettverk kommer Norge til gode, og vi stiller ut palestinsk billedkunst  på norske gallerier og museer. I oktober skal det være en utstilling på Nobels Fredssenter, som Jan Egeland har sagt ja til å åpne.

Lenker:

Kunsthøgskolen i Oslos side om Kunstakademiet i Palestina

International Academy of Art Palestine