Nær 30 nye land slutter seg til prosessen mot klaseammunisjon
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 29.05.2007
Under en konferanse i Lima 23.-25. mai sluttet nærmere 30 ny land seg til den internasjonale prosessen for et forbud mot klaseammunisjon. Over 70 stater står nå bak initiativet som ble lansert i Oslo i februar i år.
Under en konferanse i Lima 23.-25. mai sluttet nærmere 30 ny land seg til den internasjonale prosessen for et forbud mot klaseammunisjon. Dette betyr at over 70 stater nå står bak initiativet som ble lansert i Oslo i februar i år.
Møtet i Lima fra 23.-25. mai var første oppfølgingsmøte etter Oslo-konferansen i februar. I Oslo samlet 46 land seg bak en erklæring om å få på plass et internasjonalt forbud mot klaseammunisjon som har uakseptable humanitære konsekvenser. Nesten 30 nye stater var representert i Lima, blant annet to av de hardest rammede landene i verden, Kambodsja og Laos.
- Det er svært gledelig at prosessen for et forbud mot klaseammunisjon samler bred støtte fra en stadig større gruppe land, sier avdelingsdirektør Steffen Kongstad. Fra norsk side er det spesielt viktig at land som er rammet av klaseammunisjon deltar fullt ut i prosessen.
Mange av de nye deltakerlandene i prosessen er fra Afrika. Dette er viktig sett i lys av at nye rapporter varsler om en økende spredning av klaseammunisjon på det afrikanske kontinentet. Flere afrikanske stater gjorde under konferansen det også klart at et nytt internasjonalt forbud mot klaseammunisjon ville være svært viktig for å hindre ytterligere bruk av klaseammunisjon i Afrika.
I forbindelse med Lima-møtet annonserte Ungarn og Sveits at de innfører nasjonale moratorium mot bruk av klaseammunisjon, slik Norge og Østerrike har gjort tidligere. I tillegg lanserte Peru et regionalt initiativ med sikte på å gjøre Latin-Amerika til den første klaseammunisjonsfrie regionen i verden.
Lima-konferansen er det andre møtet i prosessen for et internasjonalt forbud mot klaseammunisjon, som startet i Oslo i februar. På Lima-møtet deltok representanter for 68 land, FN, Det internasjonale røde kors og den internasjonale koalisjonen av humanitære organisasjoner.
Det neste offisielle møtet i denne prosessen vil finne sted i Wien i desember.