Historisk arkiv

Lys på veien for Liberia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

President Ellen Johnson Sirleaf appellerte denne uken til blant annet Norge om hjelp til å bygge videre på freden og fremgangen i Liberia. Hun holdt frem sitt folks ønsker under åpningstalen; fred og frihet fra undertrykkelse.

Liberia trenger fortsatt hjelp. Foto: VerdensbankenAppellen kom under et møte med landets viktigste givere i Washington onsdag.  - Etter fjorten år med grusom borgerkrig har landet nå endelig fred. Og med fred kommer håp, et håp Norge støtter opp om sier statssekretær Anne Stenhammer som er tilstede i Washington. Åpningen av forumet var preget av mange positive omtaler av hva Liberias regjering har fått til i sitt første år.

Etter et år ved makten kunne den første folkevalgte afrikanske kvinnelige presidenten vise til mange gjennomførte tiltak. - På nasjonaldagen 26. juli i fjor ble gatelysene tent i hovedstaden Monrovia for første gang på over 15 år. Skolebarn som aldri hadde sett gatebelysning før tok med seg bøkene ut for å gjøre lekser under lyset, det var en stor seier sa Johnson Sirleaf. - Liberia har en lang vei igjen, og det er svært viktig at vårt folk stadig ser bevis på at utviklingen går rett vei, understreket Johnson Sirleaf.

Både presidenten i Verdensbanken, Paul Wolfowitz, USAs utenriksminister Condoleezza Rice og FNs generalsekretærs spesialutsending i Liberia, Alan Doss roste regjeringens første år. - USA la vekt på bedre koordinering og samarbeid av bistanden, noe vi tar som svært positive signaler sier Stenhammer.

- Ulike land og multilaterale samarbeidspartnere uttrykte vilje til å bistå Liberia i den videre utviklingen, og særlig spørsmålet om hvordan man kan bidra til å stabilisere situasjonen i regionen opptok mange av deltagerne, sier Stenhammer. Siden 1980, da Liberias president ble avsatt ved et kupp, har landet vært plaget av uroligheter som også har påvirket nabolandene. I 2003 ble diktatoren Charles Taylor avsatt og siden da har landet fulgt en fredsplan utarbeidet av FN. I 2006 ble det avholdt frie demokratiske valg, og Ellen Johnson valgt til president.