Ønsker maritim plan velkommen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 10.10.2007
Europakommisjonen la onsdag fram en Tiltaksplan for Maritim Politikk. Det maritime og marine område er av sentral betydning for Norge. Dette er et område hvor norsk kompetanse, i kraft av vår lange kystlinje og maritime og marine historie, er i verdensklasse.
Europakommisjonen la i dag fram en Tiltaksplan for Maritim Politikk. Det maritime og marine område er av sentral betydning for Norge. Dette er et område hvor norsk kompetanse, i kraft av vår lange kystlinje og maritime og marine historie, er i verdensklasse.
- På det maritime området står EU og Norge hverandre nært. Vi har fulgt prosessen frem mot tiltaksplanen nøye. Norge kom tidlig med i arbeidet og har bidratt med innspill til Kommisjonen. Det opplever vi at EU har verdsatt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
EUs tiltaksplan har sitt utgangspunkt i de næringer og arbeidsplasser som er knyttet til sjøen. Målet er å sikre disse næringers konkurranseevne på en miljømessig bærekraftig måte. Nær halvparten av EUs befolkning og BNP er knyttet til kystregionene. De økonomiske sonene i havet er større enn landområdene og kan bli utvidet. Sjøtransport er livsnerven i en globalisert økonomi. Ledende europeiske næringer som verftsindustri og skipsfart er under sterkt internasjonalt press. Samtidig er det mange nye brukere som øker presset på de nære kystområdene.
EU har i dag regelverk på mange områder som har stor betydning for maritime aktiviteter (fiskeri, akvakultur, miljø, transport, sjøsikkerhet, oljeutvinning, forskning/innovasjon, næringspolitikk m.v.), men det har ikke eksistert en overgripende maritim politikk. Et av tiltaksplanenes sentrale elementer er at den ser eksisterende politikkområder i sammenheng, og forsøker å skape synergieffekter områdene i mellom. Norge har lenge lagt en slik tilnærming til grunn for forvaltning av maritime områder.
EUs tiltaksplan omfatter 26 konkrete tiltak på disse områdene. Regjeringen vil studere forslagene nøye og formidle synspunkter til EU.
- Jeg ser at man i EUs tiltaksplan satser sterkt på kunnskap, forskning og innovasjon. På det maritime og marine området har vi i Norge betydelig kunnskap og ønsker å være en deltaker i europeisk og internasjonal politikkutforming. Mange av de utfordringer vi står overfor kan ikke løses av enkeltland eller grupper av land alene. Det krever brede, internasjonale løsninger, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Regjeringen er opptatt av kampen mot ulovlig, uregulert og urapportert fiske, og synes det er gledelig at dette også er på dagsordenen i EU.
- Jeg noterer også med tilfredshet at kommisjonen vil foreslå regelverk som vil legge til rette for CO2 lagring under havbunnen. Dette er noe Norge går sterkt inn for og hvor Norge kan yte et betydelig bidrag, sier Støre.
Regjeringen har nylig lagt frem en strategi for miljøvennlig vekst i de maritime næringene med forslag til konkrete tiltak for sunne globale rammevilkår, miljøvennlige maritime næringer, maritim kompetanse, maritim forskning, innovasjon og nærskipsfart.
Les mer om tiltaksplanen på EU-delegasjonens nettsider.