Historisk arkiv

Kampen mot korrupsjon i Afrika nytter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

En rapport fra Verdensbanken viser at flere utviklingsland har gjort betydelige framskritt i kampen mot korrupsjon og dårlig styresett. Fattige land som Sierra Leone, Angola, Liberia, Rwanda og Tanzania er blant landene som har hatt en positiv utvikling.

- Det er svært gledelig at flere av de fattigste landene i Afrika kan vise til gode resultater i innsatsen for å bedre styresettet og bekjempe korrupsjon og dårlig styresett.  Rapporten viser at det er mulig å foreta betydelige forbedringer over relativt kort tid, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Rapporten utgis årlig og vurderer blant annet pressefrihet, politisk stabilitet og rettsvesenet i tillegg til korrupsjon. Årets rapport vurderer 212 land i tiårsperioden mellom 1996 og 2006. Utenriksdepartementet har bidratt med økonomisk støtte til å utvikle disse årlige rapportene fra Verdensbanken.

Selv om rapporten peker på at det gjenstår store utfordringer globalt, fremhever den at det er mange positive trender i utviklingsland:

  • Mange av de fattigste afrikanske landene har opplevd betydelige forbedringer på styresett og korrupsjonsbekjempelse.
  • Flere fremvoksende økonomier i Øst-Europa og Latin-Amerika viser også positive tegn.
  • Kampen mot korrupsjon og godt styresett har stor effekt på den økonomiske og sosiale utviklingen i fattige land. Land som viser vilje til å styrke antikorrupsjonsarbeidet kan oppnå betydelige forbedringer i bl.a. levesett, analfabetisme, likestilling og barnedødelighet

- Konklusjonene i rapporten bekrefter mitt syn på at kampen mot korrupsjon er en kamp mot fattigdom. Korrupsjon påvirker de aller fattigste menneskene i mye større grad, og hvis vi kan gjøre noe med korrupsjonen og styresettet i fattige land, kan det ha enorme utviklingsmessige effekter, sier utviklingsminister Erik Solheim.

For mer informasjon om rapporten, se Verdensbankens nettsider