Historisk arkiv

Statssekretær Johansen kritiserer dommer mot menneskerettsforkjempere i Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Raymond Johansen ber syriske myndigheter overholde grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper.

Menneskerettsadvokaten Anwar Al-Bunni, opposisjonspolitikeren Kamal Labwani og de to menneskerettsforkjemperne Michel Kilo og Mahmoud Issa er nylig blitt dømt til henholdsvis 5, 12, 3 og 3 års fengselsstraffer.

Alle fire er blitt dømt for undergravende virksomhet på bakgrunn av deres ytringer og møtevirksomhet. Norske myndigheter har ved tidligere anledninger tatt opp situasjonen til Anwar Al-Bunni og Michel Kilo overfor syriske myndigheter.

- Jeg stiller meg svært kritisk til syriske myndigheters forsøk på å stoppe menneskerettighets- og demokratiforkjemperes arbeid. Ytrings- og forsamlingsfriheten er grunnleggende i et hvert demokrati, sier statssekretær Johansen.

- Som statspart til FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter er Syria forpliktet til å respektere ytrings- og forsamlingsfriheten og til å overholde grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper som retten til rettferdig rettergang.
Jeg oppfordrer derfor syriske myndigheter til å overholde sine internasjonale forpliktelser og oppheve dommene, fastslår statssekretær Raymond Johansen.