Historisk arkiv

EØS-MIDLENE:

Norge bidrar til å redde tsjekkisk bokarv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I et tidligere industrikompleks i utkanten av Praha pågår det et omfattende arbeid for å hindre at sentrale tsjekkiske verk fra det 19. århundre går tapt for ettertiden. Støtte fra norske EØS-midler har gitt fortgang i det viktige kulturarvprosjektet.

I et tidligere industrikompleks i utkanten av Praha pågår det et omfattende arbeid for å hindre at sentrale tsjekkiske verk fra det 19. århundre går tapt for ettertiden. Støtte fra norske EØS-midler har gitt fortgang i det viktige kulturarvprosjektet.

Digitaliseringsarbeidet er en del av en systematisk innsats for å bevare viktige tsjekkiske publikasjoner. Arbeidet har pågått over flere år, og fikk ny giv etter flomkatastrofen i 2002. Da ble mer enn 40 biblioteker og bokmagasiner skadet av vannmassene. Nasjonalbiblioteket i Tsjekkia har utviklet egen teknologi og prosesser for å tørke og redde publikasjoner med vannskader.

Nasjonalbiblioteket i Tsjekkia

Direktør Jirí Polišenský (t.h.) og ambassadør Peter Ræder studerer en bok som er truet av nedbrytning. Foto: Alex Winther/Ambassaden i Praha.


Takknemlig for støtten
Direktør Dr. Jirí Polišenský ved Nasjonalbiblioteket ga uttrykk for takknemlighet for den norske støtten til arbeidet da Norges ambassade i Praha nylig besøkte prosjektet. De norske EØS-midlene gjør det mulig å få fortgang i bevaringsarbeidet, da det ikke finnes tilsvarende støtteordninger i EU. Norges bidrag til prosjektet er på åtte millioner kroner.

Et tidligere industrikompleks i utkanten av Praha er bygget om og huser i dag et bokmagasin og anlegg for behandling av bevaringsverdige publikasjoner. Her mikrofilmes dokumenter som trues av nedbrytning og konverteres til digitalt format. Originalene oppbevares på forsvarlig måte mens den digitale versjonen blir tilgjengelig for publikum via åpne nettsider.

Digitaliserer 100.000 verk
Prosjektet har fokus på dokumenter fra andre halvdel av det 19. århundre, blant annet førsteutgaver av klassiske tsjekkiske verker. Nasjonalbiblioteket i Tsjekkia håper at prosjekter som Norge støtter gjør det mulig å behandle rundt 10.000 av totalt 100.000 verk som skal overføres til digitale medier.

Tredje største mottakerland
Tsjekkia er det tredje største mottakerlandet av EØS-midler, og mottar nær 900 millioner kroner i femårsperioden fra 2004–2009. Gjennom EØS-midlene gir Norge et betydelig bidrag til å utjevne sosiale og økonomiske ulikheter.

Kulturarv er det dominerende innsatsområdet i Tsjekkia, fulgt av miljøvern og utvikling av menneskelige ressurser. Norge har så langt godkjent over 30 prosjekter i Tsjekkia.




Direktør Jirí Polišenský viser frem en mikrofilmskanner
som benyttes i kulturarvprosjektet som støttes av
norske EØS-midler. Foto: Alex Winther.

 

Les mer: