Historisk arkiv

Norge kritisk til kollektive straffetiltak mot Gaza

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet er denne uken i Midtøsten hvor han har samtaler med palestinske og israelske ledere. På dagsorden står blant annet den forverrede humanitære situasjonen på Gazastripen.

- Jeg har gitt uttrykk for min bekymring for de humanitære konsekvensene Israels varslede kutt i forsyningene av strøm og drivstoff til Gaza kan få for sivilbefolkningen, sier statssekretær Raymond Johansen.

Tiltakene mot Gaza som Israel nå har varslet kommer som en reaksjon på de stadige angrepene med Kassam-raketter fra Gaza. Norge fordømmer på det sterkeste disse angrepene som retter seg mot den israelske sivilbefolkningen.

- Israelsk frustrasjon med situasjonen i Gaza berettiger imidlertid ikke slike tiltak som må anses som kollektive straffetiltak mot sivilbefolkningen og ulovlige i henhold til folkeretten, sier statssekretær Johansen.

For å bedre den humanitære situasjonen for sivilbefolkningen er det særdeles viktig at flere grenseoverganger til Gaza gjenåpnes. Det er nå svært få overganger igjen hvor man kan overføre nødvendige forsyninger av mat, medisiner og andre vitale varer som det internasjonale samfunn sender til sivilbefolkningen i Gaza.

Norge har også sluttet seg til en uttalelse fra EUs formannskap som har uttrykt sterk bekymring over israelske kutt i drivstofforsyningen til Gaza. Norge støtter også uttalelsen fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon som påpeker at tiltak som rammer hele befolkningen på Gazatripen er uakseptable og som ber Israel revurdere tiltakene.