Historisk arkiv

Norge øker støtten til Afrikabanken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har forpliktet seg til å øke sitt bidrag til Den afrikanske utviklingsbankens fond for de fattigste landene med 40 prosent. Gjennom bidrag på 500 millioner kroner årlig de neste tre årene vil Norge være den niende største giveren til fondet.

Norge deltok i Afrikafondets forhandlinger om påfylling som ble avsluttet i London i desember. Etter forhandlingene er det klart at Afrikafondet økes med 50 prosent, hvor Norge sammen med de fleste giverlandene har forpliktet seg til å øke sitt bidrag. I perioden 2008-2010 vil fondet utgjøre nærmere 8,9 milliarder USD.

- Resultatet av forhandlingene viser den store tilliten vi givere har til Afrikabanken og dens president Donald Kaberuka. Afrikafondet spiller en viktig rolle i kampen mot fattigdom. Dette er midler som kommer fattige land i Afrika til gode i form av myke lån, gavebistand og gjeldsettergivelse, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Det er enighet om at Afrikabanken skal konsentrere sin innsats om å sikre bedre resultater innen områder hvor den har særlig forutsetning for å bidra. Hovedsatsingen vil være innen infrastruktur med hovedvekt på vann, energi og transport, støtte til godt styresett og regional integrasjon. I tillegg vil Afrikabanken øke sin innsats i såkalte sårbare stater, post-konflikt land, som har store behov for gjenoppbygging.

Den afrikanske utviklingsbanken, som er Afrikas egen bank, har også ambisjoner om i økende grad å målbære Afrikas stemme internasjonalt, og være møteplass og kunnskapsleverandør for afrikansk utviklingspolitisk debatt.

Storbritannia valgte å doble sitt bidrag til Afrikafondet som en oppfølging av G8-landenes forpliktelse om å doble bistanden til Afrika innen 2010. Landet blir dermed den største giveren, etterfulgt av Frankrike og Tyskland.