Historisk arkiv

Norge tok opp menneskerettighetssituasjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Raymond Johansen holdt mandag Norges hovedinnlegg under åpningen av 4. sesjon i FNs menneskerettighetsråd i Genève. Den forverrede menneskerettighetsituasjonen i Darfur, Sudan er særlig bekymringsfull.

- I Sudan vil bare en troverdig politisk prosess bidra til en bærekraftig løsning på krisen i Darfur. Norge støtter de pågående tiltakene av Den afrikanske union og FN til å revitalisere den politiske prosessen basert på fredsavtalen og til en styrket våpenhvile, sa Raymond Johansen.
Han ønsket velkommen vedtaket til Den internasjonale domstolen når det gjelder påståtte krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Darfur.

Statssekretær Johansen uttrykte bekymring for menneskerettightssituasjonen i Nepal, men gir anerkjennelse til Høykommissæren for menneskerettigheter for hennes støtte til det nepalske folk. I Afghanistan er det særlig kulturen av straffefrihet som bekymrer. Det beklages at en kommisjon oppnevnt av Menneskerettighetsrådet er nektet innreise til Det okkuperte palestinske området. I innlegges berømmes Høykommissæren for hennes lederrolle og innsats i felt. Norge oppfordret FNs medlemsland til å støtte Høykommissærens kontor finansielt.

Snarlig vedtak av Generalforsamlingen av en erklæring om urfolks rettigheter er høyt prioritert fra norsk side. Statssekretær Johansen uttrykte forhåpning om at erklæringen vil kunne danne grunnlaget for et partnerskap mellom stater og urbefolkninger.

Vold mot kvinner

Statssekretæren uttrykte dyp bekymring over menneskerettighetsovergrep på grunnlag av seksuell legning og kjønnsidentitet, og anmodet Menneskerettighetsrådet om å vie nødvendig oppmerksomhet til denne type overgrep. 

Vold mot kvinner er historisk rotfestet og det foregår en systematisk diskriminering av kvinner både offisielt og privat. Statssekretæren viste til de anbefalinger som er fremmet av spesialrapportøren for vold mot kvinner, og anmodet alle om å følge opp spesialrapportørens strategi og anbefalinger når det gjaldt tiltak for å hindre slik vold.

- Vi må også arbeide sammen for å gjøre en slutt på vold mot barn, sa statssekretæren.

Terrorisme
  

Om forholdet mellom ytringsfrihet og religionsfrihet sa statssekretæren at dialog ikke innebærer å gi opp motstridende prinsipper og verdier, men å finne løsninger på hvordan vi skal takle fundamentale meningsforskjeller. 

Menneskerettighetene er særlig utsatt under konflikt og er under press i kampen mot terrorisme.

- Men kampen mot terrorisme må ikke bli en unnskyldning for å avvike fra de fundamentale rettstatsprinsipper og rettferdige rettergangsgarantier, sa Johansen.

Les statssekretær Johansens innlegg her.