Historisk arkiv

Ønsker debatt om mangel på helsepersonell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Vi kan ikke løse mannskapsbehovet innen helsesektoren uten å importere arbeidskraft. Samtidig ønsker Norge å være et ansvarlig land som ikke tapper fattige land for sine ressurser, sa utviklingsminister Erik Solheim da han fredag møtte Irlands tidligere president, Mary Robinson.

Ønsker debatt om mangel på helsepersonell

- Vi kan ikke løse mannskapsbehovet innen helsesektoren uten å importere arbeidskraft. Samtidig ønsker Norge å være et ansvarlig land som ikke tapper fattige land for sine ressurser, sa utviklingsminister Erik Solheim da han fredag møtte Irlands tidligere president, Mary Robinson.

Solheim var en av i alt fire statsråder som møttes i Parkveien 45, for å starte det de selv kaller en ”nasjonal diskusjon” om hvordan Norge kan løse mangelen på kvalifisert arbeidskraft innen helsesektoren i årene som kommer. Med seg hadde de Mary Robinson, som nå jobber som daglig leder for organisasjonen Ethical Globalization Initiative. Hjerneflukt, eller ”brain drain”, er et av de viktigste spørsmålene organisasjonen arbeider med.

- La meg illustrere dette med det jeg selv har opplevd. To ganger har jeg vært i Ghana, sa Robinson.

- Bare i New York jobber det 500 ghanesiske leger, mens det i hele Ghana jobber 2.000. De fattige landene taper dobbelt på hjerneflukten. De må betale utdanningen til disse, for så å oppleve at fagfolkene de selv skulle ha hatt, emigrerer og finner seg bedre betalte jobber i vestlige land, fortsatte hun.

I mange land i den rike delen av verden er det et skrikende behov for kvalifisert arbeidskraft innen helsesektoren. Bare for å opprettholde dagens standard på helsevesenet i USA, trenger landet 200.000 flere helsearbeidere innen 2020. Det er langt mer enn landet selv klarer å utdanne, understreket Robinson.

Regjeringen har i Soria Moria-erklæringen forpliktet seg til å øke antall årsverk i pleie- og omsorgstjenesten med 10.000. Regjeringen vil sette i gang et arbeid med en stortingsmelding om arbeidsinnvandring. Meldingen skal blant annet vurdere behovet for nye tiltak, og utforme en langsiktig og helhetlig politikk for arbeidsinnvandring. I tillegg er Utenriksdepartementet med i flere internasjonale prosesser hvor globale helseutfordringer og mangel på helsepersonell i Sør blir drøftet.

Samtidig som det er et stort behov for leger, sykepleiere og helsepersonell i den rike del av verden, er problemet langt verre i flere land i Sør. De opplever at kvalifisert arbeidskraft emigrerer for å søke seg bedre betalte jobber i vestlige land. Den såkalte hjerneflukten er en global utfordring.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen mener det ikke har gått klart nok opp for mange nordmenn hvor store problemer Norge vil stå overfor.

- Utfordringen vår nå er å skape forståelse for denne virkeligheten. Vi nordmenn er vant med at det er mangel på jobber, ikke arbeidskraft. Det er regnet ut av norsk helsesektor fram til 2050 trenger 130.000 nye årsverk. Og det er bare i pleie- og omsorgssektoren. Det er veldig vanskelig å se hvordan vi kan løse dette problemet med bare norsk arbeidskraft. Det er ikke mulig. Dette er en stor utfordring for Norge, men vi har svært, svært få svar på dette i dag, sa Bjarne Håkon Hanssen.

Mary Robinson roste Norge for å ta problemet på alvor og jobbe sammen på tvers av departementsgrensene for å finne løsninger.