Historisk arkiv

Rettskjennelse i India setter pasienter foran patenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- En riktig og viktig kjennelse, sier utviklingsminister Erik Solheim om den indiske domstolen som har avvist et søksmål som det internasjonale legemiddelskapet Novartis hadde planlagt mot indiske myndigheter.

- En riktig og viktig kjennelse, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Denne uken falt en rettskjennelse i India som har stor betydning for tilgangen til livsnødvendige medisiner for fattige mennesker i utviklingsland. 

Den øverste domstolen i Chennai (tidligere Madras) i India avviste et søksmål som det internasjonale legemiddelselskapet Novartis hadde anlagt mot Indias myndigheter, som ikke ville gi selskapet pantent på en begrenset forbedring av kreftmedisinen Glivec. Dermed kan India fortsette å produsere rimelige kopimedisiner av god kvalitet.

– Denne kjennelsen er uhyre viktig fordi den betyr at fattige menneskers rett til best mulig helsetilbud settes foran legemiddelindustriens rett til patentbeskyttelse.  Derfor ønsker jeg kjennelsen velkommen, sier utviklingsminister Solheim.

Samtidig understreker han at Norge slutter opp om behovet for patentbeskyttelse som sådan, for å gi nødvendige insentiver til investeringer i forskning og utvikling av nye legemidler. 

Utviklingsministeren har tidligere engasjert seg i saken, da han skrev brev til Novartis administrerende direktør Daniel Vasella, og oppfordret selskapet til å finne en løsning som ivaretar fattige menneskers behov for tilgang til rimelige medisiner.

– Jeg er veldig glad for at Novartis har signalisert at de ikke har til hensikt å anke rettsavgjørelsen, sier Solheim.

Statens pensjonsfond – Utland eier for øvrig 0,6 prosent av Novartis.