Historisk arkiv

Robert Zoellick tok imot norske råd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Robert Zoellick, som av USA er nominert til jobben som ny president i Verdensbanken, besøkte Norge 14. juni for å ”lytte og lære”.

Den tidligere amerikanske viseutenriksministeren og handelsrepresentanten besøkte Norge som en del av en rundreise blant Verdensbankens medlemsland for å fremme sitt kandidatur til jobben som ny president.

– Norge vil fortsette å jobbe for at det innføres et annet valgsystem i Verdensbanken. Kvalifikasjoner, ikke nasjonalitet, må være avgjørende for hvem som skal lede banken. I denne omgang var det imidlertid viktigst å raskt finne en ny leder etter Wolfowitz. Zoellick er åpenbart en meget god kandidat, sett i forhold til de kriteriene banken har satt for sin nye leder. Zoellick er en god lytter, er reflektert og dedikert til å få ting gjort, sa utviklingsminister Erik Solheim etter sitt møte med Zoellick.

Zoellick fortalte at hans mål med rundreisen var å konsultere medlemslandene om hva som bør være bankens prioriterte områder framover. Han understreket at Norge er en meget viktig aktør i Verdensbanken, og at han spesielt ser fram til å samarbeide med Norge om forvaltning av naturressurser og korrupsjonbekjempelse.

Også statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte Zoellick under hans korte Norges-besøk. Zoellick ble utfordret på tema som blant annet helse, miljø og energi, helse, anti-korrupsjon, gjeldslette for Liberia og gjenoppbyggingen i Sudan.  

Presidentkandidaten la vekt på at hans første utfordring som leder for Verdensbanken vil være å skape ro blant de ansatte etter Wolfowitz-saken, samt avklare hva bankens rolle i internasjonalt utviklingsarbeid skal være. Paul Wolfowitz trakk seg som leder av banken etter at en granskingskommisjon konkluderte med at han hadde brutt bankens etiske regler da han skisserte fordelaktige betingelser for en  venninne.

Zoellick er den eneste nominerte til presidentjobben, og fristen for Verdensbankens medlemsland til å nominere andre kandidater går ut 15. juni. Det er styret i Verdensbanken som formelt ansetter presidenten, og vil komme med sin beslutning innen 30. juni. Norge representerer for tiden de nordisk-baltiske landene i Verdenbankens styre.