Historisk arkiv

Rekordhøy narkotikaproduksjon i Afghanistan rammer globalt og lokalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Misbruk og avhengighet av narkotika er et økende problem også blant afghanere. Utviklingsminister Erik Solheim møtte noen av ofrene da han besøkte et behandlingssenter for kvinnelige rusmisbrukere i Kabul.

Afghanistan produserer over 90  prosent av all heroinen i verden. De globale effektene av den rekordhøye opiumsproduksjonen i Afghanistan vies mye oppmerksomhet. Men misbruk og avhengighet av narkotika er et økende problem også blant afghanere. Utviklingsminister Erik Solheim møtte noen av ofrene da han besøkte et behandlingssenter for kvinnelige rusmisbrukere i Kabul.

Solheim besøker senter for kvinnelige rusmisbrukere i Kabul. Foto: Kristin Enstad, UD

-Det gir et utrolig sterkt inntrykk å treffe kvinnene og barna på dette senteret. De er ofre for en stadig voksende opiumsproduksjon og en narkotikaøkonomi ute av kontroll, sa Solheim da han besøkte det eneste rehabiliteringssenteret for kvinner i Afghanistan.

Om lag en million mennesker i Afghanistan antas å være avhengige av ulike former for narkotika, ifølge FN (UN Office for Drugs and Crime). Brorparten av misbrukerne bor på landsbygda, hvor behandlingstilbudene er enda færre enn i byene. Kvinner begynner å ta opiater som smertestillende, som sovemedisin eller for å få barna til å sovne og være stille. Ifølge FN er 60 000 afghanske barn avhengige av narkotika.

Myndighetene og det internasjonale samfunn har hittil ikke klart å få kontroll over opiumsproduksjonen i Afghanistan. Det siste året har produksjonen av opium økt med 17 prosent. Det vises også til en sterk økning i foredling og produksjon av heroin og morfin,  i tillegg til smugling og økonomisk kriminalitet. Situasjonen får alvorlige konsekvenser for den politiske stabiliteten og den økonomiske utviklingen i Afghanistan.

-Det er umulig å oppnå fred i Afghanistan uten å bekjempe hele det ulovlige apparatet rundt narkotikaproduksjonen. Det internasjonale samfunnet skal bistå, men det er afghanske myndigheter som må drive kampen framover. For å lykkes, må bakmennene og de ’store fiskene’ tas, sa utviklingsministeren.

Selv om den totale produksjonen av opium har økt, har utviklingen vært positiv i noen deler av Afghanistan. Mens seks av 34 provinser i Afghanistan var opiumsfrie i 2006, har tallet steget til 13 i år. De opiumsfrie provinsene befinner seg i nord og nordøst, de fattigste provinsene i Afghanistan. Utviklingen den siste tiden viser dermed at det ikke er en sterk sammenheng mellom fattigdom og dyrking av opium, slik en tidligere har antatt.

Det meste av økningen i produksjonen det siste året har foregått i de sørlige provinsene i Afghanistan. Disse områdene har vært preget av en svak stat, økt ustabilitet og opprørsvirksomhet. Ifølge FN har Taliban spilt en stor rolle i opiumsøkonomien i det sørlige Afghanistan, og mange av deres aktiviteter finansieres gjennom narkotikavirksomheten.

Beslag av narkotika. Counter Narcotics Police Academy, Kabul. Foto: Kristin Enstad, UDMyndighetene i Afghanistan har etablert en egen politistyrke, et påtaleapparat og en domstol for bekjempelse av narkotikakriminalitet. Seks norske faglige eksperter fra Styrkebrønnen driver i dag rådgivning overfor politi, påtale og dommere i narkotikasaker i Afghanistan. Norge støtter UNODCs årlige opiumsundersøkelse med 3 millioner kroner .