Historisk arkiv

Utvidelse av Schengen-området

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

EUs justis- og innenriksministre bestemte torsdag at grensekontrollen mellom dagens 15 Schengen-land og ni av de nye EU-landene skal fjernes. Det betyr i praksis at den systematiske kontrollen av personer på grensen mellom disse landene forsvinner.

EUs justis- og innenriksministre bestemte i dag at grensekontrollen mellom dagens 15 Schengen-land og ni av de nye EU-landene skal fjernes. Det betyr i praksis at den systematiske kontrollen av personer på grensen mellom disse landene forsvinner. 

Grensen på land og sjø fjernes den 21. desember. Når det gjelder flyplassene, tas indre grensekontroll vekk i slutten av mars når flyselskapene legger om til sommer-rutine. Dette har vært prosedyren også ved tidligere Schengen-utvidelse. 

Fra årsskiftet vil følgende nye land dermed delta fullt ut i alle deler av Schengen-samarbeidet: Polen, Estland, Latvia, Litauen, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, Ungarn og Malta. 

Norge har vært medlem av Schengen-samarbeidet siden mars 2001. Norsk Schengen-deltakelse betyr ikke at nordmenn kan reise passfritt i Europa, men det betyr at nordmenn ikke lenger systematisk blir stanset for personkontroll på grensen mellom hvert enkelt Schengen-land.  

Schengen-området blir med dette vedtaket utvidet med 3.600 millioner km2.  Det vil bli fri bevegelse av personer mellom 24 europeiske land – både for landenes egne innbyggere, men også for utlendinger som besøker disse europeiske landene. Utlendinger som ønsker å besøke Schengen-landene vil bare trenge ett visum for å få mulighet til å reise inn og oppholde seg i disse landene i tre måneder. Utlendinger blir kontrollert ved passering av Schengen-landenes felles yttergrense. Samtidig vil det operative politisamarbeidet mellom Schengen-landene bli styrket. Dette skjer hovedsakelig ved at de nye Schengen-landene blir koplet til databasen Schengen Informasjonssystem (SIS).   

Schengen-utvidelsen er også en viktig symbolsk beslutning. Det viser at de tidligere barrierene mellom øst og vest i Europa gradvis forsvinner. Beslutningen om å fjerne grensekontrollen tas etter at eksperter fra Schengen-landene de to siste årene har kommet frem til at de nye EU-landene vil leve opp til Schengen-samarbeidets standard for grensekontroll.  

Følgende land deltar i dag i Schengen-samarbeidet: Alle ”de gamle” EU-landene unntatt Storbritannia og Irland, men i tillegg til Norge og Island. Ni av de ti landene som ble medlem av EU i mai 2004; Polen, Estland, Latvia, Litauen, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, Ungarn og Malta (Kypros har bedt om ett års utsettelse). Om noen år vil Schengen-samarbeidet etter planen bli utvidet også til Kypros, Romania, Bulgaria, Sveits og Liechtenstein.