Historisk arkiv

Suksess i arbeidet med vaksiner til barn i utviklingsland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det norskstøttede pilotprosjektet International Finance Facility for Immunization (IFFIm) betegnes som en sukess i innsatsen rettet mot å redusere barnedødeligheten gjennom finansieringen av den globale vaksine- og immuniseringsalliansen (GAVI), hvor Norge er en viktig økonomisk og politisk støttespiller.

”-Denne banebrytende måten å samle inn penger til bistand på har bidratt til fantastiske helsegevinster bare i løpet av det første året,” sier IFFIm styreleder Alan Gillespie. ”Det har på en unik måte hevet lands eksisterende vaksinasjonsprogrammer i forhold til å imøtekomme viktige helsebehov.”

IFFIm har i sitt første leveår bidratt til nesten 1 milliard US dollar til vaksine- og helseprogrammer i utviklingsland i regi av GAVI. Finansieringen utgjør mer en de tradisjonelle bidragene til GAVI siden alliansen ble etablert.  Norge støtter IFFIm med 27 millioner US dollar i perioden 2007-2011.

Den globale vaksine- og immuniseringsalliansen (GAVI) er Norges viktigste kanal i arbeidet med å øke tilgjengeligheten til vaksiner for barn i utviklingsland. Med et årlig bidrag som ved regjeringsskiftet i 2005 ble økt fra 300 til 500 millioner kroner, er Norge den nest største giveren etter USA til GAVI.

Målsettingen med finansieringsordningen er å mobilisere 4 milliarder dollar innen 2015 som skal gå til immunisering, vaksinasjonsprogrammer og styrking av helsesystemer i utviklingsland. Midlene forvaltes av GAVI.

Gjennom langsiktig og forutsigbar finansiering fra ordningen kan GAVI trappe opp vaksinasjonsprogrammer i samarbeid med myndigheter og bidra til å sikre langsiktige helsestrategier lokalt.

Som en innovativ finansieringsmekanisme for å øke støtten til GAVI, ble den internasjonale vaksinefinansieringsordningen etablert for ett år siden, 28. november 2006. Dette markeres i forbindelse med GAVI-styremøte i Cape Town i disse dager, les mer (PDF).