Historisk arkiv

Utvalg for sikkerhetspolitikk, nedrustning og internasjonale utfordringer mot norsk sikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen opprettet nylig et Utvalg for sikkerhetspolitikk, nedrustning og internasjonale utfordringer mot norsk sikkerhet. Utvalget skal gi råd til utenriksministeren og andre regjeringsmedlemmer.

Norges sikkerhetspolitiske utfordringer er i dag mer komplekse enn tidligere. Utfordringene er særlig knyttet til truslene fra spredning av masseødeleggelsesvåpen, internasjonal terrorisme og stater i oppløsning. Det tradisjonelle skillet mellom ytre og indre sikkerhet er langt mindre tydelig, og sikkerhetspolitikken henger nært sammen med samfunnssikkerheten.

Disse utfordringene er også nært knyttet til Norges rolle i internasjonalt fredsarbeid. Også utfordringene knyttet til norsk suverenitetshevdelse og ressursutnyttelse i Nordområdene viser at dagens sikkerhetspolitiske utfordringer favner vidt.

Regjeringen har derfor opprettet et Utvalg for sikkerhetspolitikk, nedrustning og internasjonale utfordringer mot norsk sikkerhet. Utvalget skal gi råd til utenriksministeren og andre regjeringsmedlemmer om sikkerhetspolitikk i bred forstand, men med fokus på spørsmål som har innvirkning på norsk sikkerhet.