Historisk arkiv

Konflikten i Uganda: - Fredsforhandlingene må fortsette

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Raymond Johansen har de siste dagene hatt samtaler med den ugandiske regjering og opprørsbevegelsen Lords Resistance Army (LRA) for å oppfordre partene til å fortsette forhandlingene. (29.01.07)

Utenriksdepartementet
Dato: 29.01.07

Konflikten i Uganda: - Fredsforhandlingene må fortsette

Statssekretær Raymond Johansen har de siste dagene hatt samtaler med den ugandiske regjering og opprørsbevegelsen Lords Resistance Army (LRA) for å oppfordre partene til å fortsette forhandlingene.

- Fredsprosessen i Uganda har nå gått i stampe, og partene kommer med beskyldninger mot hverandre gjennom pressen. Jeg har snakket med både den ugandiske regjering og LRA, og oppfordret partene til å gå tilbake til forhandlingsbordet. Det som er viktig nå er at partene setter seg ned ansikt til ansikt, og åpen drøfter sine ulike krav, sier statssekretær Raymond Johansen.

Forhandlingene mellom regjeringen og LRA har pågått over lengre tid i Juba i Sør-Sudan, tilrettelagt av selvstyremyndighetene i Sør-Sudan, med økonomisk og politisk støtte fra Norge og en del andre vestlige land. Høsten 2006 ble partene enige om en våpenstillstand, og til tross for at den har blitt brutt en rekke ganger, har forhandlingene fortsatt – fram til nå. Forhandlingsklimaet har blitt dramatisk forverret etter at en FN-soldat fra den fredsbevarende styrken for Sudan ble drept i forrige uke. Partene viser nå liten vilje til å fortsette samtalene.

- LRA stiller nå krav om at forhandlingene må flyttes fra Juba til et annet afrikansk land. Jeg har understreket overfor LRA at dette og andre krav må først løses i Juba, før man eventuelt bestemmer å flytte forhandlingene. Jeg har med bekymring mottatt rapporter om at NGOer med støtte fra andre vestlige land rådgir LRA til å flytte forhandlingene fra Juba. Dette er meget dårlige råd, og vi vil ta dette opp med myndighetene i bl.a. Nederland og Italia, sier statssekretæren.

- Overfor Ugandas regjering har jeg understreket at dersom samtalene skulle bryte sammen, vil denne konflikten ikke kunne løses militært. Overfor LRA har jeg sagt at som et tegn på god vilje bør de nå frigi kidnappede barn, kvinner og sårede som er i deres varetekt, sier Johansen.

Statssekretær Johansen har på reisen også møtt visepresidenten i selvstyremyndighetene i Sør-Sudan, visepresident Riek Machar, som leder fredsforhandlingene, og besøkt en leir for internt fordrevne i Nord-Uganda som drives av Flyktningehjelpen. Borgerkrigen i Nord-Uganda har drevet nesten 2 millioner mennesker på flukt. Mange av dem er fortsatt i leire drevet av FN og NGOer med økonomisk støtte fra bl.a. Norge.

- Jeg snakket med kvinner og menn i leirene jeg besøkte, og alle ønsker at fredsforhandlingene skal lykkes slik at de kan vende tilbake til sine landsbyer. Selv om enkelte har vendt tilbake, stoler de ikke på at fredsforhandlingene fører frem. De har vært ofre for umenneskelige overgrep fra LRAs side. Tilbakeskrittet i forhandlingene den siste tiden gjør den enda vanskeligere for dem å vende tilbake, sier statssekretær Johansen.

Statssekretær Johansen møtte kvinner i en leir for internet fordrevne drevet av Flyktningehjelpen utenfor Gulu i Nord-Uganda. Alle kvinnene på bildet har et familiemedlem som har blitt kidnappet av LRA, de fleste barn, som nå er soldater i LRA. Foto Bjørn Jahnsen, UD