Historisk arkiv

UD støtter Afrika i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

UD har bidratt med 700 000 kroner til en stor satsing på ”Afrika i Oslo” i forbindelse med Mangfoldsåret 2008.

 UD har bidratt med 700 000 kroner til en stor satsing på ”Afrika i Oslo” i forbindelse med Mangfoldsåret 2008. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design samarbeider med Kunstnernes Hus, Stenersenmuseet, Unge Kunstneres Samfund (UKS), Internasjonalt Kultursenter og Museum (IKM), Du Store Verden, Kunst i offentlige rom (KORO) og Nobels Fredssenter om prosjektet i 2008-2009.

Fase 1 – 2008

En gruppe gruppe kuratorer fra forskjellige deler av Afrika inviteres til å arbeide med samarbeidspartnerne i norske institusjoner i en måned. Norske kuratorer fra de samarbeidende institusjonene skal foreta kuratorisk forskning ved afrikanske institusjoner, også i en måned. Dette for å gi norske museer og gallerier kunnskap om afrikanske museer og kulturelle infrastrukturer i Afrika. Deretter skal utvekslingskuratorene sammen skape en utstilling tilpasset den relevante norske institusjonen. Forskningsresultatene skal også publiseres i katalogene for utstillingene.

Publikumsrettet arbeid.

Som en del av den nasjonale debatten om kulturelt mangfold, skal prosjektet etablere god kommunikasjon med norsk media om den pågående utvekslingen og møtet med samtidskulturen i Afrika. Prosjektet lanseres i forbindelse med den internasjonale konferansen: ”Are there foreigners in art?” 14.-  15. februar på Litteraturhuset i Oslo

Konferansen setter fokus på kritiske og vanskelige temaer relatert til et reelt kulturelt mangfold i moderne kunstformidling. Deretter vil det finne sted en rekke foredrag av kuratorene og kunstnerne, i samarbeid med OCA og KHiO, avdeling kunstakademiet.

Fase 2 - 2009

Utstillingene vil finne sted samtidig i Oslo i februar 2009 – for å statuere at Mangfoldsåret 2008 ikke er et engangsforetagende. Utstillingene skal også statuere en god praksis for framtidig engasjement i kulturelt mangfold. Ved å dele prosjektet i flere utstillinger, som representerer forskjellige deler av det afrikanske kontinentet, kan en eller flere utstillinger turnere rundt i Norge og vises i andre land, inkludert på det afrikanske kontinent, senere. Utstillingene vil signalisere Oslo/Norge som en viktig partner i Europa for fremme av kulturelt mangfold. Prosjektet skal også bidra til at det etableres nettverk for museer, gallerier og kunstnere på det afrikanske kontinentet.

Utstillingene vil presentere en ny generasjon kunstnere som vil vise det norske publikum verdien av kulturelt mangfold så vel som å gi et annet bilde av Afrika enn det mediene til vanlig presenterer.

Hjemmeside: www.nasjonalmuseet.no