Historisk arkiv

Høy aktivitet og stort engasjement

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Årsrapport for EØS-midlene 2007-2008

Gjennom EØS-midlene er Norge en aktiv bidragsyter for å skape et solidarisk og trygt Europa. I årsrapporten for 2007-2008 kan du blant annet lese om formålet med ordningene, en sektorvis oversikt over innsats og aktiviteter, og prosjektsamarbeid med norske miljøer.

Årsrapport for EØS-midlene 2007-2008Gjennom EØS-midlene er Norge en aktiv bidragsyter for å skape et solidarisk og trygt Europa. I årsrapporten for 2007-2008 kan du blant annet lese om formålet med ordningene, en sektorvis oversikt over innsats og aktiviteter, og prosjektsamarbeid med norske miljøer.

Formålet med EØS-finansieringsordningene (2004-2009) er å bidra til å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller i det utvidete EØS-området. I tillegg gir EØS-midlene en unik mulighet til å styrke Norges bånd til EUs nye medlemsland gjennom økt kontakt og ulike former for prosjektsamarbeid.

Flere hundre prosjekter støttet av EØS-midlene er igangsatt i mottakerlandene i løpet av fjerde periode, og det pågår nå prosjektaktiviteter i de fleste mottakerland. Per 30. april 2008 var totalt 511 enkeltprosjekter, programmer og fond vedtatt av Norge og de to andre giverlandene Island og Liechtenstein. Samlet støttebeløp for de vedtatte prosjektene var ved utgangen av april 2008 på 620 millioner euro – om lag 5 milliarder kroner.

Flere hundre prosjekter er igangsatt. Foto: UD.

Flere hundre prosjekter er igangsatt i mottakerlandene.


Oppnådde resultater
EØS-midlene ser ut til å gi betydelige resultater innen områder som er prioritert av mottakerland og giverland, blant annet innen miljø, kulturarv, forskning, helse og det sivile samfunn. Det er så langt flest vedtatte prosjekter innen miljø og bærekraftig utvikling, bevaring av europeisk kulturarv og Schengen-tilpasning/justissamarbeid.

I snitt har hvert femte vedtatte prosjekt norsk samarbeidspartner. Denne andelen er økende, og i noen mottakerland kan den komme opp mot 40 prosent. Noen norske miljøer ser ut til å ha nådd et metningspunkt for partnerskaps­henvendelser fra prosjektsøkere i mottakerlandene. I andre miljøer er det fortsatt uutnyttede muligheter for prosjektsamarbeid.


Fond for frivillige organisasjoner

En rekke fond er opprettet i mottakerlandene, blant annet stipendfond, forskningsfond, kulturutvekslings­fond i Polen og fond for lokal og regional utvikling. Flere av disse fondene forutsetter at prosjektene har bilateralt samarbeid for å kunne motta støtte.

Om lag 600 millioner kroner er så langt øremerket egne fond som skal bidra til å styrke det sivile samfunn. I tillegg til å støtte gode prosjekte innen blant annet miljø, menneskerettigheter og sosial integrering, bidrar disse NGO-fondene til å utvikle forholdet mellom stat og sivil sektor.


På Europaportalen kan du lese en elektronisk versjon av årsrapporten, og bestille trykte eksemplarer.