Historisk arkiv

EØS-MIDLENE

Norge bidrar til å styrke det sivile samfunn i Sentral-Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er en av de største bidragsyterne til å styrke det sivile samfunn i de nye EU-landene. Det skjer gjennom egne fond finansiert av EØS-midlene. Denne uken møtes fondsforvalterne for å dele erfaringer og styrke samarbeidet med norske frivillige organisasjoner.

Politisk rådgiver Gry Larsen i Utenriksdepartementet åpner konferansen i Oslo torsdag 28. februar. Rundt 70 representanter fra fondsforvalterne i mottakerlandene og norske frivillige organisasjoner deltar. Arrangør er Utenriksdepartementet i samarbeid med EØS-midlenes sekretariat i Brussel (FMO) og Den norske Helsingforskomité.

 

Fra lanseringen av NGO-fondet i Estland

Statssekretær Elisabeth Walaas i UD (t.h.) i samtale med Mall Hellam, direktør i  Open Estonia Foundation under lanseringen av NGO-fondet i Estland i november 2007. Foto: Kari Ertresvåg.


Formålet med konferansen i Oslo er å samle forvalterne av de ulike fondene for å utveksle erfaringer og diskutere muligheter og utfordringer i tiden fremover. Representanter fra en rekke norske frivillige organisasjoner, institusjoner og arbeidslivets parter deltar på første dag av konferansen. Konferansen skal også bidra til at det etableres ulike former for prosjektsamarbeid mellom organisasjoner i Norge og mottakerlandene innen sivil sektor.

Demokrati og sosial integrasjon
Norge har lagt stor vekt på at deler av EØS-midlene skal øremerkes særskilte fond for frivillige organisasjoner for på denne måten å bidra til å styrke det sivile samfunn i de nye EU-landene. Til sammen bidrar Norge med om lag 600 millioner kroner til dette arbeidet i perioden 2004-2009.

Arbeidet viser nå resultater. Det er opprettet NGO-fond i Polen, Tsjekkia, Slovakia, Litauen, Latvia, Estland, Slovenia og Portugal. NGO-fondet i Ungarn lanseres 10. april. Det polske NGO-fondet er på mer enn 300 millioner kroner, og er det største i sitt slag.

Disse fondene gir støtte til prosjekter innen ulike innsatsområder, blant annet demokrati og sivilt samfunn, miljø og bærekraftig utviking samt sosial integrasjon. Det er vært svært stor interesse for å søke om midler fra fondene som nå er operative.

 NGO-prosjekt i Tsjekkia for vanskeligstilt ungdom

Den frivillige organisasjonen Podané ruce (på norsk Utstrakte hender) i Olomouc mottar prosjektstøtte fra det tsjekkiske NGO-fondet til sitt arbeid for vanskeligstilt ungdom. I tillegg til bekjempelse av stoffmisbruk fremmer senteret antirasistiske tiltak og tiltak for å fremme toleranse mellom minoritets- og majoritetsbefolkningen. Foto: Helena Benýšková.

 

Ønsker samarbeid med norske organisasjoner
Norske frivillige organisasjoner har både verdifull kompetanse og lange tradisjoner når det gjelder utvikling og styrking av det sivile samfunn. Dette gir gode muligheter for å etablere samarbeidsprosjekter og danne nye nettverk mellom organisasjoner i Norge og mottakerlandene gjennom NGO-fondene. Helsingforskomiteen koordinerer dette arbeidet i Norge på vegne av Utenriksdepartementet.

Det er opprettet en egen hjemmeside for NGO-fondene: www.ngonorway.org. Her finnes det nyheter og informasjon om fondene, kontaktinformasjon og en egen database over norske frivillige organisasjoner som er interessert i samarbeid med organisasjoner i mottakerlandene.


Aktuelle lenker: