Historisk arkiv

– Burundi ved et historisk veiskille

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Burundi står ved et historisk veiskille. Veien framover er vanskelig, men mye ligger nå til rette for varig fred og utvikling i landet, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da han og HKH Kronprins Haakon innledet seminaret ”Burundi and the Peacebuilding Commission” .

– Burundi står ved et historisk veiskille. Veien framover er vanskelig, men mye ligger nå til rette for varig fred og utvikling i landet, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da han sammen med HKH Kronprins Haakon innledet seminaret ”Burundi and the Peacebuilding Commission” i Oslo.  

Gjennom FNs fredsbyggingskommisjon leder Norge arbeidet med fredsprosessen i Burundi. Norge har de siste par årene også trappet opp bistanden til landet betydelig.  

HKH Kronprins Haakon besøkte Burundi i oktober 2007, som goodwill-ambassadør På seminar om Burundi, fra venstre: Youssef Mahmoud, leder av FN-kontoret i Burundi, Erik Solheim, kronprins Haakon og Hafsa Mossi, Burundis informasjons- og kommunikasjonsminister. Foto: Pierre de Brisis, UDfor FNs utviklings-program. Kronprisen sa i sin innledning at Burundi har kommet langt når det gjelder å sikre stabilitet og fred i landet, men at den internasjonale innsatsen for å bekjempe fattigdom i Burundi og andre land i Afrika sør for Sahara må trappes opp. 

– Burundi trenger modige ledere som vil det beste for landet sitt, sa Kronprinsen, som var særlig opptatt av at kvinners posisjon generelt og kvinners innflytelse på fredsprosessen må styrkes. 

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim la vekt på at støtten fra FN og African Union til fredsprosessen i landet, samt det faktum at prinsippet om maktdeling er lagt til grunn i Burundi, gjør at utsikten for varig fred er god. 

– Deling av makt vil være av stor betydning for mange land i Afrika, sa Solheim, og viste til den siste tidens opptøyer i Kenya.  

– Norge er beredt til å gjøre det som trengs for å bidra til varig fred i Burundi. På oppmodning fra Burundis utenriksminister har vi nå oppnevnt Arild Retvedt Øyen som spesialutsending til Burundi, i samråd med vår samarbeidspartner Nederland, sa Solheim.  

På seminaret deltok blant andre Burundis informasjonsminister Hafsa Mossi og FNs spesialutsending for Burundi, Youssef Mahmoud.  

– Burundi kan bli en afrikansk suksesshistorie. Men fredsbygging krever tålmodighet og evnen til å forene arbeidet for fred, sikkerhet og utvikling. Norge er et lite, men mektig land – mektig på grunn av dets intellektuelle lederskap. Og FN trenger Norges støtte i arbeidet med overgangen fra våpenmakt til en internasjonal rettsorden, sa Mahmoud.