Dagsrapport WTO 25. juli 2008. Et betydelig framskritt i forhandlingene.
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Geneve, 25.07.08
Nyhet | Dato: 26.07.2008
I dagens møte i Trade Negotiations Committee (TNC) der alle WTOs medlemsland er til stede innledet generaldirektør Lamy med å informere medlemslandene om sine konsultasjoner. Han hadde først hatt møter med syv sentrale medlemsland (Australia, Brasil, EU, India, Japan, Kina og USA) og deretter et nytt møte i en representativ gruppe på 30 medlemsland på ministernivå (såkalt grønneromsmøte).
Innledningsvis takket Lamy ministrene for det arbeidet de gjorde og for deres tålmodighet i prosessen. Selv om prosessen av og til ikke var så åpen og klar som man kunne ønske, så var det nødvendig hvis man skulle komme videre. Lamy advarte alle medlemslandene om at hvis man ikke oppnådde betydelig fremgang de neste 24 timene så var det fare for at man ikke ville komme til enighet denne uka. Medlemmene måtte nå gå over sine røde linjer. Hvis ikke de viste vilje til nødvendig fleksibilitet måtte medlemslandene bære konsekvensene av at man ikke lykkes.
Deretter orienterte Utenriksministeren TNC om sine konsultasjoner på de TRIPS relaterte spørsmålene. Han understreket at disse spørsmålene henger nært sammen med forhandlingene for øvrig, og at han ville fortsette sine konsultasjoner.
Landbruks- og matministeren og statssekretær Walaas (UD) orienterte senere på dagen de norske organisasjonene om status i forhandlingene.
De syv sentrale medlemslandene møttes etter møtet i TNC. Fra disse forhandlingene fremkom en skisse over viktige tallstørrelser på landbruk og industrivarer som seks av de syv landene i gruppen kunne stille seg bak (alle med unntak av India). Lamy fremla skissen så i et nytt møte i en representativ gruppe på 30 medlemsland på ministernivå (såkalt grønneromsmøte). Utenriksministeren deltok på møtet.
I skissen foreslås det på landbruk at EU og USA skal redusere sin totale handelsvridende støtte med henholdsvis 80 og 70 prosent. Tollsatser over 75% i industriland skal reduseres med 70%. Alle industriland får tilgang til 4 prosent sensitive produkter med lavere tollkutt og økte importkvoter tilsvarende 4% av innenlands forbruk. Norge og enkelte andre land får 2 prosent ekstra sensitive produkter som må betales for gjennom ett tillegg i kvoteutvidelsen for disse produktene på 0,5%. Norge får muligheten til å beholde inntil 7 prosent av tollinjene over 100%. Den spesielle sikkerhetsmekanismen (SSG) utfases over en periode på 7 år. Utviklingslandene får tilgang på 12 prosent spesielle produkter som kan ta lavere tollkutt, hvorav maksimalt 5 prosent kan unntas helt fra tollkutt. Skissen inneholder også spesifisering av den spesielle sikkerhetsmekanismen for utviklingsland (SSM).
På industrivarer foreslås det en koeffisient i den sveitiske formelen for industriland på 8. For utviklingsland foreslås det koeffisienter på hhv 20, 22 og 25, avhengig av hvilken andel av tollinjene de cirka 30 utviklingslandene dette gjelder ønsker å skjerme helt eller delvis fra tollreduksjonene. Skissen behandler også den såkalte anti-konsentrasjonsmekanismen og sektorer.
Skissen er ikke vedtatt av medlemmene, noe som bare kan gjøres i TNC der alle medlemmer deltar. Det er også en rekke uavklarte spørsmål som ikke behandles i skissen.
Utenriksministeren omtalte utviklingen i forhandlingene som et gjennombrudd. Han sa at dette er positivt for Norge, og understreket utviklingsperspektivet i forhandlingene. Han merket seg at både store og små utviklingsland sa på møtet at de kunne leve med den pakken skissen representerte. Han sa videre at Norge kan akseptere pakken, men at vi må se helheten i avtaleutkastene på landbruk og industrivarer før vi kan gi vår endelige tilslutning til disse. Vi har anliggender som ikke er dekket av pakken som vi trenger tilfredsstillende løsninger på. Han nevnte også forhandlingene om tjenester og regleverk som betydningsfulle for Norge.
Forhandlingene fortsetter nå med sikte på å finne løsninger på de utestående spørsmål, slik at man kan bli enige om nye avtaletekster på landbruk og industrivarer som alle WTOs medlemsland kan gi sin tilslutning til. En slik enighet vil være et betydelig skritt videre i arbeidet med å sluttføre forhandlingene om en ny WTO-avtale.