Historisk arkiv

Stor interesse for Nasjonalt Europaforum i Tromsø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksministeren har invitert 40 ulike representanter til rundebordskonferanse om EU og nordområdene på Universitetet i Tromsø 25. november. Hele syv stortingsrepresentanter, NHO-sjef Finn Bergesen jr. samt ledere av Europabevegelsen og Nei til EU er blant dem som har meldt seg på.

Nasjonalt Europaforum går av stabelen 25. november kl. 11-16 ved Universitetet i Tromsø. Programmet for forumet inkluderer innledninger ved utenriksminister Jonas Gahr Støre, rektor Jarle Aarbakke ved Universitetet i Tromsø, nasjonal ekspert Gunnar Sander i European Environment Agency, professor Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo, direktør for Norsk Polarinstitutt Jan-Gunnar Winther, seniorforsker Stina Torjesen ved NUPI og direktør Malin Stensønes i Norges Rederiforbund. Det vil også bli en lengre plenumsdebatt mot slutten av dagen.

”EU og Nordområdene” er tema for forumet denne gang. EUs første strategi om Arktis vil bli møtt med stor interesse fra mange miljøer i Norge. Sett med norske øyne er det positivt at EU nå retter søkelyset nordover. Samtidig aktualiserer dette flere interessante problemstillinger som vil inngå i årets Nasjonalt Europaforum: Hvor er det sammenfall mellom EUs og Norges prioriteringer i nord og hvor er det eventuelle interessemotsetninger? Hvordan og innenfor hvilke områder bør samarbeidet med EU styrkes? Og hvilken rolle kan stormakten EU spille i nordområdene?

Nasjonalt Europaforum ble etablert i 2006 som en arena for dialog og debatt om europapolitiske problemstillinger med relevans for Norge. Representanter fra bl.a. stortingspartier, interesseorganisasjoner, næringsliv og forskning blir invitert og sammensetningen av deltakere varierer fra år til år avhengig av tema.

Media og et begrenset antall interesserte vil ha anledning til å følge debatten på rundebordskonferansen. Vi ber om at de som ønsker å være tilstede melder seg på til Hege Skogvang på e-post: hege.skogvang@adm.uit.no.

Kontaktpersoner:
Spørsmål om forumet kan rettes til rådgiver Marit B. Randsborg i Utenriksdepartementet på tlf. 22 24 05 21 eller maj@mfa.no.

Tilrettelegging for pressen: Kontakt nestleder Mona Solbakk, kommunikasjonsavdelingen ved Universitetet i Tromsø, tlf. 951 42 060