Historisk arkiv

En kritisk tid for palestinske selvstyremyndigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Raymond Johansen besøkte 11. og 12. desember Israel og Vestbredden for å få en oppdatering på den politiske utviklingen i området.

- Først i dag fikk de 77.000 ansatte i de palestinske selvstyremyndighetene på Gaza sine lønninger. I flere uker har bankene vært tomme for kontanter og grensen De palestinske selvstyremyndighetenes statsminister Fayyad og statssekretær Raymond Johansen. Foto: UD/Tor-Henrik Andersensperret av israelske myndigheter. Mens i Øst-Jerusalem kommer stadig flere rapporter om at bosettere okkuperer palestinske eiendommer. Dette er bekymringsfullt fordi det endrer premissene for en fredelig løsning, sier statssekretær Raymond Johansen.

- Situasjonen er preget av en avventende holdning. Mange i regionen er spent på hvilken linje den kommende amerikanske administrasjonen vil ta. Mens man på israelsk side er opptatt av valgkampen fram mot valget i januar. Dette er en kritisk tid for palestinske selvstyremyndigheter. Derfor er det viktig at vi bidrar til å holde fokus på situasjonen på bakken. Man må unngå endringer som forrykker balansen mellom partene ytterligere og vanskeliggjør en forhandlingsløsning, sier Johansen.

- Det er svært viktig at Israel nå viser en reell vilje til å åpne opp de fysiske stengslene på Vestbredden som hindrer handel og økonomisk vekst for den palestinske befolkningen. Jeg frykter at stengningsregimet undergraver statsminister Fayyad og de moderate kreftene, sier statssekretær Johansen.

- Framveksten av radikale krefter undergraver fredsbestrebelsene. Qassam-rakettene fra Gaza er ikke bare en trussel mot den israelske sivilbefolkningen, men også mot en fredelig løsning. Vi fordømmer derfor disse angrepene og oppfordrer til respekt for våpenhvilen. Statssekretær Johansen understreker betydningen av at våpenhvilen forlenges når den utløper den 19. desember i år.