Historisk arkiv

Konferanse om internt fordrevne i Oslo 16.-17. oktober

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet og Flyktninghjelpen vil i samarbeid med FNs spesialutsending for internt fordrevne, Dr. Walter Kälin, arrangere en konferanse i Oslo om retningslinjene for internt fordrevne. Det er nå ti år siden disse retningslinjene ble utformet og presentert for FNs menneskerettighetskommisjon.

Utenriksdepartementet og Flyktninghjelpen vil i samarbeid med FNs spesialutsending for internt fordrevne, Dr. Walter Kälin, arrangere en konferanse i Oslo om retningslinjene for internt fordrevne - Guiding Principles for Internal Displacement. Det er nå ti år siden disse retningslinjene (GP10) ble utformet og presentert for FNs menneskerettighetskommisjon.  

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, FNs høykommissær for flyktninger, Antonio Guterres, og FNs nødhjelpskoordinator, John Holmes, deltar. Flere ministre deltar, deriblant Ugandas minister for nødhjelp og katastrofeberedskap, Tarsis Kabwegyere, og Georgias minister for flyktninger og gjenbosetting, Tamar Martiasvhili. Mellom 100 og 120 deltakere vil delta på konferansen. 

Formålet med konferansen er å sikre oppslutning om retningslinjene. Internt fordrevne er en gruppe som rettslig sett står svakt, til forskjell fra for eksempel flyktninger. Antall internt fordrevne er i dag anslått til 26 millioner, hvorav nesten halvparten befinner seg i Afrika. Det er også en gruppe som vokser, særlig i Midtøsten.  

DR Kongo, april 2008. Foto: Flyktninghjelpen/Astrid SehlRetningslinjene for internt fordrevne har ingen status som folkerettslig forpliktende. Det er opptil landene selv å anvende dem i sin håndtering av intern fordrevne innenfor egne grenser. GP10-konferansen har valgt å trekke frem land som har stilt seg positive til retningslinjene, og hatt en åpen dialog med det internasjonale humanitære samfunn. Derfor har man valgt å invitere representanter fra regjeringene i land som Tyrkia, Mosambik, Uganda, Georgia og Maldivene. Samtidig har det vært viktig å få med representanter for internasjonale organisasjoner som har eller bør ha et eget ansvar for internt fordrevne, i første rekke UNHCR (Høykommissæren for flyktninger) og OCHA (FNs kontor for humanitært arbeid), men også organisasjoner som IOM (Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen), OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa), og ICRC (Den internasjonale Røde Kors-komiteen). DR Kongo, april 2008. Foto: Flyktninghjelpen/Astrid Sehl

Konferansen holdes på Hotel Continental torsdag 16. oktober og på Høyres Hus fredag 17. oktober. 

Flyktninghjelpen