Historisk arkiv

Stor afrikansk oppslutning om klasevåpenforbud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

40 afrikanske stater deltok på konferansen om klasevåpen i Zambia 31.3.-1.4. og engasjerer seg aktivt i Osloprosessen for et internasjonalt forbud mot klasevåpen som har uakseptable humanitære konsekvenser. Konferansen var en forberedelse til forhandlingene om en ny internasjonal konvensjon i Dublin.

40 afrikanske stater deltok på konferansen om klasevåpen i Zambia 31.3.-1.4.  og engasjerer seg aktivt i Osloprosessen for et internasjonalt forbud mot klasevåpen som har uakseptable humanitære konsekvenser. Konferansen var en forberedelse til forhandlingene om en ny internasjonal konvensjon i Dublin. 

Slutterklæringen fra møtet i Zambia støtter målsettingen med Osloprosessen, uttrykt i Oslo-erklæringen fra februar 2007.  

Det afrikanske kontinent har vært vitne til en lang rekke væpnede konflikter med utbredt skade på sivile som resultat. Afrika har også tradisjonelt vært mottaker av våpen som har vært ansett som uakseptable eller utrangerte i andre deler av verden. De afrikanske statene uttrykte derfor en sterk egeninteresse i at eksisterende lagre av klaseammunisjon i andre verdensdeler blir destruert. 

Et annet hovedpunkt på konferansen var internasjonalt samarbeid om støtte til sivile ofre for klasevåpen og til rammede land og områder. Internasjonalt samarbeid og assistanse til ofre for klasevåpen er helt sentralt i Osloprosessen for et internasjonalt forbud mot klasevåpen som har uakseptable humanitære konsekvenser. 

Konferansen ga også en sterk oppfordring til de afrikanske stater om å delta i sluttforhandlingene i Dublin 19.-30. mai 2008.  

Norge og Irland var som eneste ikke-afrikanske stater invitert til å delta på konferansen.