Historisk arkiv

Norsk-kinesisk klimaprosjekt bringer kinesiske studenter til Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Over 3000 studenter deltok i en nasjonal kinesisk kunnskapskonkurranse hvor premien for de ti beste studentene var en reise til Oslo, Tromsø og Svalbard 28. februar – 13. mars. UD støtter samarbeidsprosjekt mellom Polar Research Institute of China og Generalkonsulatet i Shanghai.

Over 3000 studenter deltok i en nasjonal kinesisk kunnskapskonkurranse hvor premien for de ti beste studentene var en reise til Oslo, Tromsø og Svalbard 28. februar – 13. mars. Utenriksdepartementet støtter prosjektet, som er et samarbeidsprosjekt mellom Polar Research Institute of China og Generalkonsulatet i Shanghai.

Prosjektet omhandler klima- og miljøendringer i arktiske strøk, og har til formål å vekke interesse blant unge for globale klimaforandringer. Programmet for vinnerne, som er kinesiske universitetsstudenter mellom 18-22 år, inkluderer bl.a. besøk til Fornøyde, kinesiske vinnere av konkurransen som vil bringe dem til Svalbard seinere i vinter. Foto: GK ShanghaiPolar-instituttet i Tromsø og kurs ved Univer-sitets-senteret i Longyear-byen, samt besøk til forsknings-stasjoner i Ny-Ålesund. Med på turen til Svalbard følger også en stor gruppe kinesiske journalister, en kinesisk forfatter og representanter fra kinesiske polare institutter.

- Samarbeidsprosjektet mellom Norge og Kina er ikke bare et viktig samarbeidsprosjekt i polaråret, men også en viktig del av IPY Chinese Education & Outreach program. Målsettingen med prosjektet er å engasjere hele samfunnet, og spesielt de unge i globale klimaendringer og miljøspørsmål, samt vekke interessen blant de unge for arktisk forskning, sa Chen Lianzen, visedirektør ved State Oceanic Adminstration, i sin hilsningstale under den TV-overførte finalen i Dalian 16. februar.

Foruten den nasjonale konkurransen i Kina har prosjektet inkludert foredrag av Fridtjof Mehlum, Norges forskningsråd, og Salve Dahle fra Akvaplan-niva på toneangivende universiteter i Kina. Prosjektet er støttet av Utenriksdepartementet, Polarinstituttet i Tromsø, Universitetssenteret på Svalbard, det kinesiske Undervisningsdepartementet, State Oceanic Administration og International Polar Year China.