Historisk arkiv

Statssekretær Gulbrandsen besøker Libanon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Håkon A. Gulbrandsen besøker Libanon for å delta på en regional konferanse om klaseammunisjon.

Gulbrandsen åpnet konferansen i Beirut sammen med Libanons utenriksminister Fawzi Salloukh tirsdag 11. november. Konferansen er den første av sitt slag i Midtøsten, og er en av flere som forbereder Konvensjonen om klaseammunisjon som skal undertegnes i Oslo i desember.

- Libanon har vært en viktig støttespiller i prosessen som førte til en ny konvensjon som forbyr klaseammunisjon. Konvensjonen er viktig for arbeidet knyttet til ryddingen av disse våpnene og hjelp til ofrene. Den vil også kunne hjelpe krigsrammede land og områder med gjenoppbygging og økonomisk utvikling, sa statssekretær Gulbrandsen i sitt innlegg. 

Den libanesiske utenriksministeren bekreftet Libanons sterke støtte til konvensjonen, og roste landene, FN og de frivillige organisasjonene som hadde fått dette til.

Konvensjonen ble vedtatt i Dublin i mai etter en prosess den norske regjeringen tok initiativ til. Den forbyr bruk, produksjon, lagring og salg av klaseammunisjon. Klaseammunisjon er en samlebetegnelse på våpen som sprer mange (fra et titalls til flere hundre) små sprengladninger over et område.

Statssekretær Gulbrandsen i samtale med Norsk Folkehjelps teamledereKlaseammunisjon er et stort problem i Libanon, spesielt etter konflikten i 2006. Norge støtter mine- og klaserydding i landet, arbeid rettet mot mineofre og forebyggende informasjonsarbeid. Under sitt opphold besøkte statssekretær Gulbrandsen Tibnine i Sør-Libanon hvor Norsk Folkehjelp hjelper til med å rydde klaseammunisjon.