Historisk arkiv

Dagens unge om fremtidens utenrikspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Tirsdag 20. mai møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Nærmere 70 medlemsorganisasjoner fra LNU hadde møtt opp for å delta i debatten om norsk utenrikspolitikk. Møtet var i regi av Utenriksdepartementets Refleks-prosjekt.

Tirsdag 20. mai møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Nærmere 70 medlemsorganisasjoner fra LNU hadde møtt opp for å delta i debatten om norsk utenrikspolitikk. Møtet var i regi av Utenriksdepartementets Refleks-prosjekt. 

Spesielt ble retten til å organisere seg trukket frem som et viktig tema som bør sikres av fremtidens utenrikspolitikk. LNUs Nestleder Lene Haus la i sitt velkomstinnlegg vekt på at til tross for at halvparten av verdens befolkning i dag består av barn og unge, er dette gruppen som har minst makt og innflytelse.

Utenriksminister Støre holdt presentasjonen ”Norge i en ny tid”, og åpnet med å peke på at de fleste utfordringer i dag er globale i sin natur. Det krever engasjement og en vilje til å bruke mulighetene Norge har til å gjøre en forskjell. Han oppfordret ikke minst LNUs medlemmer til å bruke sine muligheter til å påvirke og forme fremtidens utenrikspolitikk.

Utenriksministeren i debatt hos LNU (Foto: Petter Foss/UD)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre i debatt hos LNU (Foto: Petter Foss/UD

 

Medlemsorganisasjonene utviste stort engasjement under spørsmåls- og kommentarrunden og utfordret utenriksministeren på flere fronter. Blant de mange temaene som kom opp i debatten var blant annet klima, energi og nasjonal matproduksjon. Menneskerettigheter, som dødsstraff og kurdernes situasjon, var flere organisasjoner opptatt av.

Videre ble det stilt spørsmål om Nordområdene, Russland, og muligheten for Norge til å ta initiativ i FN. EU ble også tatt opp, særlig tjenestedirektivet og hvilke konsekvenser det har for Norge hvis Island går inn i EU.

Utenriksministeren fikk i løpet av det to timer lange møtet svart på de aller fleste av spørsmålene og organisasjonene ble oppfordret til å fortsette å spille inn forslag til Refleksprosjektet og deres arbeid med en stortingsmelding som skal legges frem for Stortinget våren 2009.

Les mer om Refleks-prosjektet og si din mening om norsk utenrikspolitikk.