Historisk arkiv

Norge støtter Malawi gjennom IMF

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Malawi vil få rundt 550 millioner kroner i sterkt subsidierte lån fra Det internasjonale valutafondet (IMF) for å avhjelpe de økonomiske problemene landet har. Pengene kommer fra IMFs Exogenous Shock Facility (ESF).

Styret i IMF godkjente 3. desember en ettårig avtale med Malawi, som innbærer at Malawi som det første landet vil motta støtte fra ESF. 

Den norske regjeringen vedtok høsten 2005 et bidrag på 240 millioner kroner til ESF, hvorav 50 millioner kroner hittil er innbetalt. ESF er en ordning for utviklingsland som får problemer med betalingsbalansen grunnet et ytre økonomisk sjokk. Årsaken til slike sjokk er utenfor landenes egen kontroll, men kan ha stor innvirkning på den økonomiske utviklingen og kampen mot fattigdom. Eksempler på et ytre sjokk er naturkatastrofer, store prisendringer på råvarer, plutselige endringer i handelsbetingelser, drastisk fall i etterspørselen etter et lands eksportvarer, og krig eller krise i et naboland.  

Norge har vært en pådriver for å endre utformingen av ESF slik at den nå blir et viktig instrument for IMFs virksomhet i fattige land.

- Det er gledelig at Exogenous Shock Facility nå blir tatt i bruk. Regjeringen følger diskusjonen om IMFs rolle i utviklingsland nøye, og mener at ESF kan være en nyttig ordning for land som trenger rask assistanse som følge av kriser utenfor landenes kontroll, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Finanskrisen rammer i hovedsak fattige land som Malawi indirekte, gjennom den generelle nedgangen i verdensøkonomien. Til tross for positive tiltak fra myndighetene, er den økonomiske situasjonen i landet fortsatt ustabil som følge av at blant annet olje- og kunstgjødselsprisene har vært rekordhøye. Avtalen med IMF vil bidra til å stabilisere økonomien, og til å opprettholde og øke annen bistand til landet. Norge gir totalt over 300 millioner årlig i bistand til Malawi.

- Vi må ikke glemme at de høye råvareprisene fortsatt er en stor belastning for fattige land som Malawi. Mange frykter at finanskrisen vil føre til mindre bistand og privat kapital til utviklingsland. Det er derfor viktig at IMF bidrar, og at rike land ikke kutter sin bistand, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.