Årlig gjennomgang av multilaterale organisasjoner
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
MOPAN-gjennomgangen 2007 – Synteserapport
Nyhet | Dato: 06.02.2008
Norge samarbeider i et nettverk med andre giverland for å vurdere multilaterale organisasjoner. I 2007 ble UNDP, WHO og Den afrikanske utviklingsbanken vurdert.
Norge samarbeider i et nettverk med andre giverland for å vurdere multilaterale organisasjoner. I 2007 ble UNDP, WHO og Den afrikanske utviklingsbanken vurdert.
MOPAN (the Multilateral Organisations Performance Assessment Network) består av 11 likesinnede giverland (Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Nederland, Norge, Sverige, Sveits, Storbritannia, Østerrike) som samarbeider om en årlig gjennomgang av multilaterale organisasjoner. Gjennomgangen er en studie av 3-4 organisasjoner i 8-10 land, utført av MOPAN-landenes ambassader, der man ser på organisasjonenes atferd på landnivå.
Fokus i studiene er på partnerskap, dels med nasjonale aktører i samarbeidslandene (nasjonale myndigheter, sivilt samfunn og privat sektor), dels med andre internasjonale organisasjoner. Det utarbeides en landrapport for hvert land, som sammenfattes til en synteserapport. Hovedkonklusjonene drøftes med de multilaterale organisasjonene og inngår i den løpende dialogen med organisasjonene om å forbedre innsatsen på landnivå.
MOPAN startet i 2003 med en pilotstudie, og siden 2004 har en hvert år foretatt gjennomganger av følgende organisasjoner:
- 2003 – pilotstudie av Verdensbanken, WHO og UNICEF
- 2004 – UNDP, FAO og Den afrikanske utviklingsbanken (AfDB)
- 2005 – Verdensbanken, UNFPA og UNAIDS
- 2006 – UNICEF, ILO og Den asiatiske utviklingsbank (AsDB)
I 2007 omfattet gjennomgangen vurderinger av UNDP (FNs utviklingsprogram), WHO (Verdens Helseorganisasjon) samt Den afrikanske utviklingsbanken (AfDB).
Vedlagt følger en oppsummering av gjennomgangen i 2007, Synteserapporten for 2007 samt kommentarene fra UNDP, WHO og AfDB.
(WHO; Verdens helseorganisasjon, UNICEF; FNs barnefond, FAO; FNs landbruksorganisasjon, UNFPA; FNs befolkningsfond, ILO; FNs organisasjon for arbeidslivet, UNAIDS; FNs program for hiv og aids)