Historisk arkiv

Norge fordømmer bortføringen av menneskerettighetsforkjemperen Jestina Mukoko i Zimbabwe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge fordømmer på det sterkeste bortføringen av Jestina Mukoko. Vi ber om at myndighetene i Zimbabwe gjør alt som står i deres makt for å få Mukoko frigitt og brakt i sikkerhet. De som har bortført henne må stilles til ansvar for sine handlinger, sier statssekretær Raymond Johansen.

- Norge fordømmer på det sterkeste bortføringen av Jestina Mukoko. Vi ber om at myndighetene i Zimbabwe gjør alt som står i deres makt for å få Mukoko frigitt og brakt i sikkerhet. De som har bortført henne må stilles til ansvar for sine handlinger, sier statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet. 

Menneskerettighetsforkjemperen Jestina Mukoko som leder organisasjonen Zimbabwe Peace Project ble i går morges bortført av væpnede menn fra sitt hjem i Zimbabwe. Organisasjonen hun leder har i flere år mottatt støtte fra Norge og har hatt et nært samarbeid med flere norske organisasjoner i sitt arbeid for menneskerettighetene.  

- Det er grunn til stor bekymring for utviklingen i Zimbabwe. Mugabe og regjeringspartiets manglende vilje til forsoning med opposisjonen fører nå landet ut i en stadig verre krise. Hvis ikke partene sørger for en løsning på den vedvarende regjeringskrisen, risikerer man at lovløsheten tar overhånd og borgerne mister all rettssikkerhet, sier Johansen. 

Zimbabwes økonomi har brutt sammen, matvaremangelen er utbredt og helsesystemet er i oppløsning. De siste ukene har utbrudd av kolera gjort situasjonen enda vanskeligere for den allerede hardt prøvede befolkningen.