Historisk arkiv

Nytt forskningsprogram for utenrikspolitikk og nordområdene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksministeren lanserer nå et strategisk forskningsprogram om utenrikspolitikk og nordområdene. Programmet som har fått navnet Geopolitikk i nordområdene, norske interesser, kan bli regjeringens viktigste verktøy for å utvikle og styrke norsk kompetanse på dette feltet.

Utenriksministeren lanserer nå et strategisk forskningsprogram om utenrikspolitikk og nordområdene.  Programmet som har fått navnet Geopolitikk i nordområdene, norske interesser, kan bli Regjeringens viktigste verktøy for å utvikle og styrke norsk kompetanse på dette feltet. 

Utenriksdepartementet er særlig opptatt av å få utviklet ny kunnskap som kan brukes ved utforming av norsk nordområdepolitikk.  I den sammenheng skal det legges vekt på kartlegging av aktører, interesser og samhandlingsmønstre i nordområdene.  I denne forbindelse blir ressursspørsmålene særlig viktig. Siden Norge og Russland er de eneste kyststatene ved Barentshavet, blir det lagt vekt på utviklingen i Russland og på det norsk-russiske samkvemmet. 

Programmet har en ramme på 25 millioner over fem år og vil bli administrert av Norges forskningsråd.  Relevante institutter og forskningsmiljøer inviteres nå til å komme med samlet forslag til hvorledes de norske kompetansemiljøene kan styrkes og kompetanse utvikles.  Det forutsettes at dette innarbeides i søknader til forskningsrådet der også foreslås hvilket institutt som skal ha hovedansvaret for gjennomføring av det strategiske forskningsprogrammet. Søknadsfristen er satt til  13. februar.

For mer informasjon, se Forskningsrådets sider.