Historisk arkiv

EØS-MIDLENE

Polsk-norske forbindelser i rask utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Elisabeth Walaas trakk frem EØS-midlene som ett av flere eksempler på at det har skjedd en ”stille revolusjon” i det bilaterale forholdet mellom Polen og Norge de siste årene i sin innledning på en konferanse i Warszawa nylig.

Polske myndigheter arrangerte 3. desember en stor konferanse i Warszawa om EØS-midlene. Hensikten var å oppsummere arbeidet så langt og presentere resultater så langt for om lag 300 fremmøtte deltakere. En rekke prosjekter innen bevaring av europeisk kulturarv, miljøvern, Schengen-gjennomføring, forskning og styrking av det sivile samfunn ble presentert.

Statssekretær Elisabeth Walaas (t.h.) i Utenriksdepartementet innledet på en konferanse om EØS-midlene i Warszawa i begynnelsen av desember. Foto: Lars-Erik Hauge/UD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Fra pressekonferansen i Warszawa 3. desember. Til venstre for Elisabeth Walaas: statssekretær Janusz Mikula og regionalminister Elzbieta Bienkowska.


Solidaritet
Statssekretær Elisabeth Walaas la vekt på at Norges bidrag til å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller i Europa er et uttrykk for solidaritet. Fra norsk side er man glad for at støtten er godt mottatt i Polen og at man nå ser at innsatsen vil gi betydelige resultater innen viktige områder som miljø, kulturarv, helse og barn.

- EØS-midlene har utvidet det bilaterale samarbeidet med Polen, og har resultert i en lang rekke samarbeidsprosjekter som involverer lokale myndigheter, offentlige institusjoner, forskere, kunstnere og frivillige organisasjoner. Vi er trygg på at EØS-midlene vil ha en positiv effekt som vil vare utover prosjektenes varighet, sa Walaas.

Hun trakk frem turisme, arbeidsinnvandring og økt samhandel som andre eksempler på den stadig økende kontakten mellom Polen og Norge.


Svært stor interesse

Polens regionalminister Elzbieta Bienkowska takket Norge for det viktige bidraget og for godt samarbeid. Hun la vekt på at EØS-midlene er et viktig supplement til EUs struktur- og samhørighetsfond, og at det norske bidraget støtter et stort antall prosjekter på lokalt og regionalt nivå.

Polen er det desidert største mottakerlandet av EØS-midler, og interessen har vært svært stor. Over 2700 prosjektsøknader ble sendt inn, og av disse vil i overkant av 400 bli realisert. Mer enn 20 prosent av de vedtatte prosjektene har en norsk samarbeidspartner. De fleste av disse er forskningsprosjekter, fulgt av kulturarvprosjekter.


Miljø og kulturarv

Polen mottar 558 millioner euro, og så langt er 320 prosjekter vedtatt i Polen. De største innsatsområdene målt i støtte er kulturarv, miljø og Schengen-/justissamarbeid. En vesentlig del av miljøinnsatsen gjelder energieffektivisering og bruk av fornybar energi.

Det er opprettet en rekke fond i Polen: NGO-fond, stipendfond, et polsk-norsk forskningsfond innen miljø og helse, og et kulturutvekslingsfond. De to siste har krav om bilateralt samarbeid, men også gjennom NGO-fondet og stipendfondet etableres det prosjektsamarbeid med Norge.

Les mer om EØS-midlene på www.europaportalen.no