Historisk arkiv

Norge innleder humanitært samarbeid med Islamic Relief Worldwide

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har besluttet å støtte Islamic Relief Worldwides arbeid med to millioner kroner til forebygging av kjønnsbasert vold og styrket utdanning for internt fordrevne barn og unge i Irak. Det vurderes også å støtte organisasjonens arbeid i Sør- og Sentral- Somalia.

Den anerkjente humanitære organisasjonen Islamic Relief Worldwide (IRW) gjør en viktig hjelpeinnsats i land som Irak, Somalia og Afghanistan. Norge har besluttet å støtte IRWs arbeid med to millioner kroner til forebygging av kjønnsbasert vold og styrket utdanning for internt fordrevne barn og unge i Irak. Det vurderes også å støtte organisasjonens arbeid i Sør- og Sentral- Somalia.   

- Islamic Relief Worldwide er en av få internasjonale organisasjoner som har arbeidet inne i Irak gjennom flere år, og som når bredt ut med sitt humanitære arbeid. Organisasjonen jobber aktivt for å fremme humanitære verdier og likestilling i muslimske land, og kan bli en verdifull samarbeidspartner for Norge, sier statssekretær Raymond Johansen.  

- Det humanitære systemet har vært dominert av noen få, vestlige aktører. Regjeringen ønsker å bidra til å utvide den humanitære kretsen og bygge nye allianser. Derfor er dette nye samarbeidet særlig interessant, sier statssekretæren.  

IRW er en internasjonal organisasjon med kontorer i Afrika, Asia, Europa og Midtøsten. Foruten nødhjelp fokuserer organisasjonen på å bidra til bærekraftig utvikling i samarbeid med lokalsamfunn. Helse, utdanning og barn er blant hovedsatsingene.  

Organisasjonen har vært tilstede i Irak i over ti år, og er en av få organisasjoner som fortsatte sitt arbeid etter krigen i 2003. Den vedvarende humanitære krisen og over to millioner internflyktninger har ført til enorme mangler innen grunnleggende tjenester som utdanning, vann og helsetilbud. Samtidig gjør sikkerhetssituasjonen det svært vanskelig for hjelpeorganisasjoner å få tilgang til de som trenger det mest.  

Kvinner er hardt rammet av krisen i Irak. De er i økende grad utsatt for vold og utgjør en stor gruppe blant de aller fattigste. Norge støtter IRWs prosjekt rettet mot å forebygge kjønnsbasert vold mot kvinner i Irak. Gjennom samarbeid med to universiteter i Irak skal unge meningsbærere bygge nettverk og bidra til holdningsendring og bevisstgjøring i flere lokalsamfunn.

Norge støtter også organisasjonens skoleprosjekt i Tarmiya-provinsen. Området har mottatt et høyt antall internflyktninger fra Bagdad, og undervisningstilbudet er sterkt svekket gjennom flere år. IRW vil med norsk støtte rehabilitere skoler, bygge nye klasserom og bedre sanitærforholdene. Prosjektet vil bidra til at flere barn får undervisning. Det legges særlig vekt på å øke jenters utdanning i området.