Historisk arkiv

Solheim ga Ghana oljeråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Den kommende oljeformuen tilhører befolkningen i Ghana. Ingen andre har rett til oljepengene deres, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim under åpningen av et stort oljeforum i Ghana.

Norge er medarrangør av ”Ghana’s National Forum on Oil and Gas Development” i hovedstaden Accra denne uken. Det er blant andre tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan som har bedt Norge om hjelp til å bygge opp en bærekraftig oljeforvaltning i hans hjemland Ghana.

- Ingen andre enn folket selv har rett til pengene deres, gjentok Solheim, og understreket viktigheten av åpenhet, rettferdig oljeforvaltning og felles innsats mot korrupsjon.

Ghana gjorde et stort oljefunn utenfor kysten i 2007. Nå skal myndighetene lage en plan for hvordan landet skal unngå "oljeforbannelsen", og sikre at oljepengene kommer folket til gode. Det er ventet at oljeproduksjonen kan starte om fem til ti år.

- Jeg er veldig stolt over å være her. Og dere bør og kan være stolte av det dere gjør ved å arrangere dette forumet. Dette er en historisk begivenhet, ikke bare for Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim hilser på Ghanas president John Agyekum Kufuor i forbindelse med konferansen om Ghanas oljeressurser. Foto: UDGhana, men også globalt. Dette er første gang et land samler alle relevante aktører for å diskutere fremtidig olje- og gassforvaltning på denne måten, sa Solheim i sin åpningstale.

Miljø- og utviklingsministeren hadde sammen med Ghanas president John Agyekum Kufuor en sentral rolle på forumet. Arrangementet har fått stor oppmerksomhet i afrikanske medier. I talen tilbød Solheim å dele all relevant informasjon om hva Norge har gjort rett og galt på veien mot den norske velferdsstaten.

- En av tabbene Norge gjorde på 1970-tallet var å bygge opp under de massive forventningene folket hadde til oljepengene som skulle komme. Folket ventet billig bensin, høye lønninger, nye veier og bedre skoler over natten. Forventninger er veldig vanskelig å kontrollere, men dere bør prøve så godt dere kan, var Solheims råd.

Under forumet inngikk Ghana og Norge en avtale om minst fem års tett samarbeid innenfor det norske bistandsprogrammet "Olje for utvikling". Norge skal bidra med kompetanse og erfaringer fra norsk oljeforvaltning.

Etter konferansen besøkte Solheim president Kufuor i palasset i Accra sentrum. Under det private møtet takket presidenten Norge for støtten og viljen til å dele oljeerfaringene med Ghana.

- Vi er veldig, veldig glade for å ha dere her. Dere har mye å bidra med, sa Kufuor.

Miljø- og utviklingsministeren er denne uken på et fem dager langt besøk til de vestafrikanske landene Ghana og Mali. Norge har trappet opp samarbeidet med land i Vest-Afrika, blant annet som følge av regionens økende strategiske betydning. I både Ghana og Mali skal Solheim videreføre den politiske dialogen og gjennomføre flere feltbesøk. I Mali vil Solheim se nærmere på klimaendringenes trussel mot stabiliteten i regionen.