Historisk arkiv

Kulturens rom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

30. oktober deltok utenriksminister Jonas Gahr Støre på seminaret ”Innflytelsens kunst. Kulturlivets rolle i en moderne norsk utenrikspolitikk” i Stavanger, et samarbeid mellom UD og Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus. Støre møtte også Mary Miller og Cornelius Middelthon i Stavanger2008.

- Kulturlivets rolle er ofte det å skape et mulighetsrom, et rom hvor man møtes, som setter en dagsorden, et rom som kan vise seg å bli et handlingsrom, et rom for kreativitet, tankeflyt, idérikdom. Slike rom trengs, sa utenriksministeren i sin innledning under Refleks-seminaret sist torsdag.

Fra venstre: Utenriksminister Jonas Gahr Støre, Khalid Salimi og Malika Makouf Rasmussen. (Foto: Jørgen Furuholt, Sølvberget KF)I tillegg til utenriksministeren deltok kunstnerisk leder og talsmann i Horisont, Khalid Salimi, kunstnerisk leder i kuratorgruppen Pikene på broen, Luba Kuzovnikova, forfatter Kjartan Fløgstad og komponist og utøver Malika Makouf Rasmussen i debatten som hadde lokket nærmere 200 personer til Sølvberget denne ettermiddagen. Debatten ble ledet av daglig leder av Litteraturhuset i Oslo, Aslak Sira Myhre.

Seminaret fokuserte på grenseflatene mellom kunst, kultur og politikk og det ble påpekt av både Kjartan Fløgstad og utenriksministeren at det er viktig å holde avstand mellom de kunstneriske uttrykkene og regjeringens politikk. - Vi skal ikke bruke kunst som redskap i utenrikspolitikken, men den skaper rom og møteplasser, og den etterlater norske fotavtrykk i utlandet, sa Støre.

Salimi understreket at vi snart må slutte å si at vi bygger broer, men heller innse at vi bor på samme øy. Videre brakte han opp spørsmålet hva som er norsk kultur i dagens mangfoldige samfunn. Kuzovnikova var noe uenig med Salimi om hvorvidt vi bor på samme øy, og mente det fortsatt er nødvendig å bygge broer og at kulturen her er viktig. Rasmussen berømmet de norske utestasjonene og deres kunnskap om lokale forhold i utlandet. Derimot etterlyste hun at arbeidet ved utestasjonene blir mer langsiktig.

Det var også stort engasjement fra salen under seminaret, og som utenriksministeren sa avslutningsvis: - Det at vi sitter her og diskuterer kulturens plass i en moderne utenrikspolitikk viser at det er et tema. Mitt mål var å få det på dagsorden.

Før debatten møtte også Støre Mary Miller og Corlenius Middelthon i Stavanger2008 for en oppdatering på kulturhovedstadsåret.

  • Se debatten på nett-tv
  • Les utenriksministerens innledning
  •  

    Om debatten i mediene: