Historisk arkiv

Støre i debatt om EU og den nordiske velferdsmodellen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre deltok mandag 5. mai i en paneldebatt arrangert av Europakommisjonens delegasjoner i Sverige og Norge. Tema for debatten var ”Truer EU den nordiske velferdsmodellen?”.

Øvrige deltakere i debatten var visepresident i Europakommisjonen Margot Wallström, Finlands nyutnevnte utenriksminister Alexander Stubb, arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, leder for Socialdemokraterna i Sverige Mona Sahlin, Krf-leder Dagfinn Høybråten, LO-leder Roar Flåthen og Sveriges statssekretær for EU-spørsmål Håkan Jonsson.

Flere av debattantene mente at spørsmålsstillingen var snudd på hodet. Den nordiske velferdsmodellen, kjennetegnet av en sterk velferdsstat, trepartssamarbeidet i arbeidslivet og allmenne tariffavtaler står sterkt og tjener snarere som en modell til etterfølgelse for EU.

Fra venstre: Dagfinn Høybråten, Mona Sahlin, Roar Flåthen og Jonas Gahr Støre (Foto: Pierre DeBrisis/UD)

Utenriksminister Støre avviste også spørsmålsstillingen og påpekte at man fortsatt snakker om én nordisk velferdsmodell til tross for at Norden består av tre land innenfor og to land utenfor EU. Han minnet også om at de fire friheter som EU er tuftet på (fri flyt av arbeidskraft, varer, tjenester og penger) ble innført i Norden allerede på 1950-tallet. Støre poengterte videre at velferdspolitikk i EU hovedsakelig er et nasjonalt anliggende og ikke bestemmes i Brussel.

Debatten fokuserte ellers på utfordringene knyttet til sosial dumping og sammenhengen mellom fri flyt av arbeidskraft og faglige rettigheter. Flere av debattantene fremhevet at EU ikke truer den nordiske modellen, men at den utomtvistelig blir utfordret. Samtidig var det bred enighet om at verken tjenestedirektivet eller de tre dommene i EF-domstolen (de såkalte Wäxholm-Laval, Rüffert- og Viking Line-dommene) utgjør noen trussel mot faglige rettigheter i de nordiske landene.

Fra venstre: Alexander Stubb, Håkan Jonsson, Bjarne Håkon Hanssen og Margot Wallström (Foto: Pierre DeBrisis/UD)