Historisk arkiv

Statssekretær Walaas deltar i Europapolitisk Forum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Samarbeid om EØS-saker og europapolitikk diskuteres når representanter fra departementer, fylkeskommuner, kommuner og Sametinget møtes i Kirkenes 5. – 6. november. Fra utenriksdepartementet deltar statssekretær Elisabeth Walaas.

Europapolitisk Forum er en arena for drøfting av europaspørsmål av felles interesse for de ulike forvaltningsnivåene. På møtet 5. - 6. november fokuseres det på samarbeid mellom kommuner på tvers av EØS-landegrensene, blant annet hvordan dette påvirkes av EØS-reglene. Bakgrunnen er norske kommuners erfaring fra utstrakt samarbeid over EØS-landegrenser og interkommunalt i Norge, for eksempel om avfallshåndtering.

Forumet vil også diskutere hvordan samarbeidet om EØS-spørsmål mellom stat, fylke og kommune kan styrkes. Til grunn for diskusjonen ligger anbefalinger fra en arbeidsgruppe sammensatt av representanter fra statlig og kommunal sektor. Arbeidsgruppens rapport ble behandlet i Koordineringsutvalget for EØS-saker 31. oktober.

Statssekretærene Elisabeth Walaas (Utenriksdepartementet) og Janne Sjelmo Nordås (Kommunal- og regionaldepartementet) orienterer om viktige saker i departementenes arbeid med EU- og EØS-spørsmål.

I et eget møte med Finnmark fylkeskommune, Sør-Varanger kommune og Barentssekretariatet, vil Europapolitisk Forum få innblikk i erfaringene fra samarbeid over grensen til Russland.

Europapolitisk Forum organiseres i samarbeid mellom Kommunal- og regionaldepartementet, Utenriksdepartementet og Kommunenes Sentralforbund, og møtes to ganger i året.