Historisk arkiv

Wasstøl avsluttet "World Urban Forum IV"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs største arrangement i 2008 - "World Urban Forum" i Nanjing, Kina, ble ifølge politisk rådgiver Morten Wasstøl et gjennombrudd for problemstillingene "byer og klima" og "ulikhet mellom byer og innen byer" som en sentral årsak til urban fattigdom.

FNs største arrangement i 2008 - "World Urban Forum" ble avsluttet i Nanjing, Kina, i går ettermiddag. Forumet samlet mer enn 7000 påmeldte utlendinger og tusenvis av kinesere.

Poltisk rådgiver Morten Wasstøl holdt som "co-chair" avslutningsinnlegget. Han understreket viktigheten av forumePolitisk rådgiver i UD holdt avslutningsinnlegget på World Urban Forum IV. Foto: Ingvild Øgstad, FN-sambandett som en faglig møteplass for forskere, politikere, byråkrater, representanter for ungdom, kvinner og slumbeboere. Han understreket at årets arrangement representerte et gjennombrudd for problemstillinger som "byer og klima" og "ulikhet mellom byer og innen byer" som en sentral årsak til urban fattigdom. Begge utfordringene er sentrale tema i den norskfinansierte 'State of the World Cities Report" (UN-Habitat 2008) som ble grundig lansert, presentert og diskutert under Forumet.
 
Den globale økonomiske krisen har utgjort mye av bakteppet for drøftingene på forumet. Wasstøl påpekte i den sammenheng betydningen av å redefinere statens rolle i forhold til utfordringer som fordeling og bærekraftig økonomisk og økologisk byutvikling.

De mange ungdomsdeltakerne, også fra Kina, satte et sterkt preg på Verdensforumet. Wasstøl berømmet UN-Habitats prioritering av deres problemer og utfordringer, også gjennom det norskinitierte og -finansierte "Opportunities Fund for Youth led Development". Lanseringen av fondet var arrangementets utvilsomme kulturelle og sosiale høydepunkt med norske hiphop-musikere som særlig toneangivende.

Politisk rådgiver Wasstøl avsluttet sitt innlegg med å bekrefte den norske tilslutningen og støtten til UN-Habitats arbeid. WUF IV hadde etter hans syn bekreftet at Programmet er på rett kurs når det gjelder fattigdomsbekjempelse og bærekraftig byutvikling.

Den norske paviljongens tekster på kinesisk, utarbeidet i samarbeid mellom UD, Miljøverndepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og "Expology", ble i en uoffisiell meningsmåling blant deltakerne kåret til den mest informative  utstillingen under WUF IV.