Historisk arkiv

Norge bevilger 10 millioner kroner mot kolera i Zimbabwe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Zimbabwe er truet av en koleraepidemi og Norge bevilger derfor ytterligere 10 millioner kroner til medisinsk behandling og smitteforebygging, sier statssekretær Raymond Johansen.

- Zimbabwe lider under mange års vanstyre, og i denne akutte situasjonen ønsker vi å hjelpe befolkningen med å håndtere den trusselen koleraepidemien representerer. Derfor bevilger Norge ytterligere 10 millioner kroner til medisinsk behandling og smitteforebygging gjennom vannrensing. Dette er hjelp vi vet trengs og som vil komme frem, sier statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet.  

Zimbabwe har blitt rammet av en svært alvorlig koleraepidemi. Antallet dødsfall blant de smittede er allerede høy fordi folk mangler tilgang til rent vann og elementære hjelpetiltak. Det nasjonale helsevesenet er i ferd med å bryte sammen etter å ha blitt tappet for menneskelige ressurser, medisiner og utstyr i en årrekke. Langvarig matmangel har ført til feilernæring og generelt nedsatt helse blant folk.  

- Lovløsheten brer seg, myndighetene klarer ikke å levere tjenester, og vi er mange som nå frykter at landet går mot et sammenbrudd. Koleraepidemien er et eksempel på hvor ille det står til i landet. President Mugabe må nå bidra til å finne en politisk løsning som kan få Zimbabwe ut av det uføret han har brakt landet inn i, sier Johansen. 

Zimbabwe er helt avhengig av hjelp utenfra for å bremse videre smitte og gi behandling til dem som allerede er smittet. Norges bevilgning på 10 millioner kroner går til umiddelbar medisinsk behandling og forebygging blant annet gjennom vannrensing. Denne bevilgningen kommer i tillegg til de 40 millioner kroner som ble stilt til rådighet for humanitære tiltak i september. 

Det er hittil registrert nærmere 13.000 tilfeller av kolera i Zimbabwe. Det reelle tallet er antakelig enda høyere. Mange provinser er rammet, men utbruddet er størst i hovedstaden Harare og områdene rundt. Den økte norske støtten gis gjennom Unicef og norske humanitære organisasjoner. Blant annet har Leger Uten Grenser behandlet flere tusen kolerapasienter i Zimbabwe siden sykdommen brøt ut i august.