Historisk arkiv

Cuba og Norge sammen om å hindre humanitære kriser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Cuba har et av de mest effektive systemene i verden for orkanvarsling og evakuering. Et fåtall mennesker ble drept da orkanene Gustav og Ike rammet øya Cuba sensommeren 2008. Norge har nå invitert Cuba til samarbeid om forebygging og beredskap knyttet til naturkatastrofer.

Under sitt offisielle besøk til Cuba 24.-26. januar drøftet statssekretær Håkon A. Gulbrandsen muligheten for faglig samarbeid. Norske forskningsmiljøer innenfor klimaendringer og tilpasning er internasjonalt anerkjent. Sammen kan Norge og Cuba hjelpe andre land i Karibia og regionen for øvrig med å styrke sin kriseberedskap.

Statssekretær Gulbrandsen sammen med lokale innbyggere på Cuba. (Foto: UD)– Vi har i stortingsmeldingen om forebygging av humanitære kriser lansert Cuba som et av fire aktuelle land for samarbeid. Vi ønsker også at Cuba aktivt skal delta i forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale i København i desember 2009. Cuba kan spille en viktig rolle med sine erfaringer og kompetanse, sier Gulbrandsen.

Ifølge FN har antallet naturkatastrofer verden over økt vesenlig de siste årene, noe også Cuba har merket. Siden 2001 har Cuba blitt rammet av 15 orkaner. De karibiske øyene er spesielt sårbare for klimaendringer, både når det gjelder tilgang på rent vann og økosystemet i havet.

– Klimaendringene fører til hyppigere og mer ekstremt uvær i form av oversvømmelse, tørke og orkaner. Dette er en stor trussel mot utviklingen i fattige land. Tilpasning til klimaendringene og det å redusere risikoen for humanitære kriser er like viktig som å redusere utslippene av klimagasser, sier Gulbrandsen.

Statssekretær Gulbrandsen sammen med en mann som har mistet hust sitt (Foto: UD)Statssekretær Gulbrandsen fikk under sitt besøk til Cuba se på noen av skadene orkanene forårsaket i provinsen Pinar del Rio i fjor.

På hele Cuba ble rundt 50 000 hus og andre bygninger totalskadd. Ti ganger så mange bygninger ble delvis ødelagte.

Gjenoppbyggingen er den største utfordringen for Cuba nå. Kubanerne regner med at det vil ta minst tre år å bygge opp igjen det som er ødelagt. I mellomtida nærmer neste orkansesong seg, og store deler av befolkningen er fortsatt svært utsatt.